Održana sjednica Prezbiterskog vijeća Sisačke biskupije

U Biskupijskom ordinarijatu u Sisku, pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića, 20. rujna, održana je redovita sjednica Prezbiterskog vijeća Sisačke biskupije.

Vijeće je razmatralo dvije glavne teme: obnova u potresu srušenih i oštećenih crkvenih objekata te pripremu Biskupijske sinode. Za prvu točku izvješće je dao Davor Vrbanek, član biskupijskog tima za obnovu koji je izvijestio da se trenutno u Biskupiji obnavlja 31 crkveni objekt. Vrijeme završetka obnove očekuje se, za neke crkve već ove godine, a za većinu ostalih objekata sljedeće 2024. godine.

Dr. Ivan Petrović izvijestio je o pripremi za Biskupijsku sinodu. Do sada je u Tajništvo sinode pristiglo oko 130 prijedloga koji se mogu svrstati u 10-tak tema ili skupina. Do kraja listopada još je vrijeme da se uključe i oni koji to još nisu učinili. Za svećenike i vjeroučitelje bit će poslane i ankete koje popunjene treba vratiti. Očekuje se da će se do kraja godine napravi radni dokument (Instrumentum laboris), a u korizmi 2024. održati zasjedanja. Članovi Sinode bit će svi koji su već imenovani u Biskupijsko pastoralno vijeće te članovi koje će biskup odrediti da se bilo izborom bilo njegovim imenovanjem pridruže tom broju koji ne bi trebao biti veći od 120 članova.

Biskup je članove obavijestio o svojoj odluci da osnuje Katoličku osnovnu školu u Sisku i Katoličku gimnaziju u Popovači, za što je Prezbitersko vijeće dalo suglasnost. Zatim je izvijestio da će hodočašće svećenika tragom bl. Miroslava Bulešića u Istru biti 17. listopada o.g., a hodočašće vjeroučitelja u Međugorje još će se odrediti. Duhovne vježbe za svećenike bit će od 20. do 22. studenoga o.g. u Topuskom, a vodit će ih don Josip Radić.