Ljetna ponuda Tržnice u Kutini

Poznata je izreka kako se kultura najbolje upoznaje kroz hranu naroda, a za to ne postoji bolje mjesto od lokalne tržnice. Gradska tržnica Kutina opravdano je stoga omiljeno odredište koje na jednom mjestu objedinjuje kvalitetnu i raznovrsnu ponudu, nudi pregršt svježih i domaćih namirnica te provjerene proizvode lokalnih proizvođača.

Ukusno voće i povrće, kao i njihove prerađevine na svakom su koraku ove tržnice. Bogata ponuda lokalnih OPG-ova osim voća i povrća sadrži i jaja, tjesteninu, mlijeko i mliječne proizvode, med i ostale pčelinje proizvode, svježe meso i suhomesnate proizvode, ali i ljekovito bilje te friško pripremljenu zimnicu.

„Zadovoljni jesmo, praznih mjesta nešto uvijek ima, ali tržnica dosta funkcionira i na bazi sezona. Većina stolova u zatvorenom dijelu su u trajnom godišnjem najmu, pa je taj dio tržnice popunjen kroz taj način, nešto malo je prazno, dok su ti sezonski proizvodi u vanjskom dijelu tržnice, gdje se također može pronaći još koje mjesto. Zaista imamo kvalitetnu i raznovrsnu ponudu i građani mogu pronaći sve što im treba.” – rekao je direktor Komunalnih servisa Kutine Krešimir Lenić.

Budući da mjesta još ima, svi oni koji su zainteresirani, posebice u vrijeme sezonskih i prigodnih prodaja, za prodajno se mjesto moraju javiti tržničaru. „Zna se otprilike na kojem mjestu se koja roba prodaje. Prodavači dolaze ujutro prije 7 sati, tržničar ih potom raspoređuje. Cijene su u dugotrajnom najmu nešto manje, u sezonskim prodajama idu preko licitacija, a može se doći i svaki dan te platiti na taj način. Važno je napomenuti i kako prema Zakonu, na tržnicama smije prodavati samo onaj prodavač koji ima  OPG, odnosno obrt ili trgovačko društvo.“ – pojasnio je Lenić.

S obzirom na prošlo ljeto, cijene su nešto porasle, a kako kažu proizvođači, rezultat je to i poskupljenja repromaterijala potrebnih za proizvodnju, ali i sve veće cijene goriva kojoj iz tjedna u tjedan svjedočimo. Također, nestašica određenih proizvoda na tržištu, a koja je sve izraženija zbog olujnih nevrijemena kojima smo isto tako u posljednje vrijeme svjedočili, utječe na cijenu u konačnici.

„Domaće s placa je najbolje“ potvrdili su to zadovoljni kupci, koji bez obzira na niže cijene određenih proizvoda u trgovačkim centrima kupuju svježe i kvalitetne namirnice te podržavaju rad lokalnih proizvođača kojima je poljoprivredna proizvodnja, vrlo često, jedini izvor prihoda.