PULS “Moslavački štrk” izlagao u Križevcima

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci ovoga je tjedna zatvorena izložba ”Blagoglagoljiva imaginacija“, Popovačke udruge likovnih stvaralaca “Moslavački štrk”.

Izložbu je tijekom mjesec dana izlaganja obišao velik broj posjetitelja obzirom da Gradska knjižnica “Franjo Marković” raznolikim kulturnim manifestacijama educira i njeguje tisućljetnu povijest hrvatskoga glagoljaštva.

“Bogatstvo hrvatske kulturne baštine vidljivo je kroz stoljeća u svim segmentima ljudskog djelovanja. Posebno mjesto u očuvanju identiteta ima uz govor i hrvatska pisana baština, što je inspiriralo slikare „Moslavačkog štrka“ da likovno osvijeste Slovo i stvore radove za izložbu “Blagoglagoljiva imaginacija“. Najstariji hrvatski tekstovi pisani su na glagoljici, pismu koje je imalo veliku ulogu u stvaranju hrvatskoga kulturnog identiteta. Sama riječ glagoljica nastala je prema staroslavenskoj riječi „glagolati“, što znači govoriti, a slikari su pričali bojama na temu glagoljice.

Na svečanom otvorenju izložbe 20. lipnja, u ime Gradske knjižnice o ponovnoj suradnji s PULS-om Moslavački štrk govorila je ravnateljica Marjana Janeš Žulj, a o likovnom stvaralaštvu autora ”Blagoglagoljive imaginacije“, dugogodišnji prijatelj Udruge, križevački slikar Zoran Homen koji je prigodnim riječima i otvorio izložbu.

Koloritom oslikane emocije i dio svoje glagoljaške duše križevačkoj publici poklonili su: Josipa Benac, Danijela Makoš Repaja, Jadranka Del Ponte, Jelena Srednoselec, Dobra Vein, Branka Vrbanić i Marija Pukec Žigić.

Umjetnicima iz Popovače posebno je zadovoljstvo što su kroz zanosne boje sjećanja i lutanja prenesena na slikarska platna, mogli pridonijeti radosti druženja posjetioca s glagoljicom i što su uživali u još jednoj likovnoj avanturi članova „Moslavačkog štrka“” – poručuju iz udruge.