Održana 14. Izložba stoke Sisačko-moslavačke županije

U Popovači je 3. lipnja održana 14. županijska Izložba stoke Sisačko- moslavačke županije na kojoj je bogatstvo stočnog fonda Županije predstavilo preko 40 izlagača koji su prezentirali ukupno 80 grla stoke.

Izložba je organizirana s ciljem da se stočarima, stručnjacima i svim ostalim posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unaprjeđenju stočarstva na ovom području.

 „Kao izrazito stočarski kraj u zagrljaju Lonjskog polja, sa tradicijom održavanja jednog od najvećih stočnih sajma u Republici Hrvatskoj, već četrnaestu godinu Grad Popovača sa zadovoljstvom ima ulogu domaćina Županijske izložbe stoke Sisačko- moslavačke županije. Sukladno mogućnostima uz pomoć partnera na ovoj smo Izložbi prikazali ono najbolje što imamo, dakle, na izložbi je predstavljen uzgojno- selekcijski rad, a trud uzgajivača prigodno je nagrađen. Osim toga, imali smo i bogat popratni program, a što je također dobro prihvaćeno od strane posjetitelja.”- zaključio je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode te izaslanica župana Anita Sinjeri- Ibrišević ovom je prilikom naglasila kako je organizacija ove Izložbe od životne važnosti za naše poljoprivrednike. „Napokon naši poljoprivrednici mogu pokazati ono što rade cijele godine, u što ulažu, te se i u ovim teškim vremenima vidi njihov napredak, ali vidimo da oni i dalje ne gube volju i vjeru u to da poljoprivreda treba opstati. Situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji, a što se stočarstva tiče, raznolika je. U kopitarima smo na prvom mjestu u Hrvatskoj i to je za svaku hvalu, a što se govedarstva tiče, situacija je kao i u ostatku zemlje loša, te bilježimo kontinuirani pad. Zato želim naglasiti da je Županija prepoznala taj problem i da u okviru svojih mogućnosti i daje određene potpore uzgajivačima, ali je i spona između njih i važnih im institucija. Nadam se da ćemo zajedničkim radom pomoći našoj poljoprivredi i da ćemo ustrajati na tome da ona i dalje ostane jedna od najvažnijih grana gospodarstva. Zahvaljujem stoga i Gradu Popovači i gradonačelniku na ustrajnosti u organizaciji ove Izložbe.“ – rekla je pročelnica.

Riječi pohvale za organizaciju ovog hvalevrijednog događaja imao je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, kojem je pripala čast otvorenja ove važne manifestacije. „Ova Izložba oslikava tradiciju ali i napor uzgajivača koji se ulaže u poboljšanje proizvodnje. Kroz ovaj uzgojno-selekcijski rad koji se održava i osigurava putem Ministarstva poljoprivrede i naših institucija, ova Izložba doprinosi jačanju položaja uzgajivača u okviru stočarske proizvodnje, a kako bi se ispunili ciljevi kojima težimo. Dakle, Ministarstvo i Vlada teže povećanju proizvodnje u stočarstvu, prije svega u govedarskoj i svinjogojskoj proizvodnji. Ova Županija ima iznimno velike potencijale za razvoj stočarske i ratarske proizvodnje, kako bi se olakšala ova teška situacija, Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je i nove mjere“ – poručio je okupljenim uzgajivačima Tugomir Majdak.

Okupljene posjetitelje i izlagače pozdravili su Davor Pašalić, savjetnik ravnateljice za stočarstvo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Mato Čačić, načelnik Sektora za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka i Mijo Latin, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatski posavac.

Dodajmo i kako se 14. županijska izložba stoke održala pod pokroviteljstvom Grada Popovače. U organizaciji su sudjelovali i Središnji savez udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Turistička zajednica Grada Popovače, Kinološko društvo Popovača i Društvo uzgajivača malih životinja, Konjogojska udruga Moslavina te Hrvatska agencija za poljoprivredu i razvoj.

Na 14. županijskoj Izložbi stoke u ocjenjivanju govedarstva sudjelovalo je 5 izlagača sa 10 grla stoke, a kada je riječ o konjima, sudjelovalo je 32 izlagača sa ukupno 40 grla stoke.

Pored stoke koja je ocjenjivana, Izložba je obuhvatila i stoku u prikazu, a ove godine to su bile simentalske pasmine mesnog tipa, ovce, magarce, svinje, perad, ptice i kunići, a svi posjetitelji prilike su imali i vidjeti reviju autohtonih pasmina pasa, te prateći program koji su pripremili Društvo uzgajivača Moslavina te Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavine, ali i uživati u  bogatoj prodajnoj izložbi domaćih proizvoda. U kulturno- umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a „Moslavčanka“ iz Donje Gračenice.

Pored Izložbe stoke, na sajmištu je održan i redovni Mjesečni sajam, tako da je broj posjetitelja, ali i izlagača, koji su pohvalili organizaciju i napore koji se ulažu kako bi se ova tradicija očuvala, bio iznimno velik.