DVD Velika Ludina proslavio 130. obljetnicu postojanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Ludina 29. travnja obilježilo je 130 godina postojanja društva te 125 godina postojanja limene glazbe koja pri njemu djeluje.  

Tom prigodom, uz mimohod članova i gostiju, održana je i svečanost na kojoj su uručena priznanja te upućene zahvale najzaslužnijima za razvoj dobrovoljnog vatrogastva u Velikoj Ludini.

Svečanosti su, održanoj u dvorištu Vatrogasnog doma nazočili i predstavnici općinske i županijske Vatrogasne zajednice, te uvaženi gosti iz političkog života kao i predstavnici Sisačko-moslavačke županije, Općine Velika Ludina, te prijateljskih udruga i sponzora, a glazbeno ga je oplemenio Gradski puhački orkestar Krešimir iz Kutine.

„Društvo je ovo koje se ponosi tradicijom dugom 130 godina te uz svoje osnovne aktivnosti koje uspješno izvršava, važan je dio društvenog života Velike Ludine.“ – rekao je predsjednik DVD-a Dario Hegel uputivši zahvale osnivačima i mještanima koji su pomogli u radu DVD-a, ali i sačuvali određene zapise i fotografije te zabilježili važne događaje vezane uz rad društva i limene glazbe.

Spomenicu  o radu društva pročitala je Verica Kesak. Između ostalog, u njoj se moglo čuti kako je davne 1892. godine Veliku Ludinu zahvatio veliki požar, a na inicijativu nekoliko mještana, 4. svibnja 1893. godine osnovan je DVD Ludina, te je odlukom načelnika društvu poklonjeno zemljište na kojem je izgrađen dom, a na istom, kasnije je sagrađen i ovaj koji danas koriste. Riječi je bilo i o razvoju društva, nabavci opreme, ali i o oscilacijama koje su u određenim godinama bile prisutne. Iz novije povijesti, naglašeno je i kako se osim na nabavci opreme, a kojom danas zadovoljavaju sve propise, te uređenju prostora, radilo i na obrazovanju članova. Trenutno ih društvo broji 155, od čega je jedan počasni predsjednik, dok ostatak čine 16 veterana, 42 izvršna člana, 69 članova djece i mladeži te 12 ostalih. Ponos su oni Općine i šire zajednice, kako po izvršenju svih zadaća koje se pred njih nameću, tako i po rezultatima koje postižu na natjecanjima.

Puno uspjeha te realizaciju što većeg broja aktivnosti, a što manje intervencija, članovima DVD-a zaželio je predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Velika Ludina Branko Moguljak. Naglasio je kako je velikoludinsko društvo najstarije i najbrojnije na području općine te kako je ono društvo koje je uz stožerno uvijek u pripravnosti.

Čestitke na velikom jubileju DVD-u Velika Ludina uputili su i Zvonimir Kondres, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Popovače te Marijo Paluh, zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije. „Ova obljetnica je prilika da vam se zahvalimo na dosadašnjem radu i da zaželimo da i u budućnosti djelujete ovakvo dobro.“ – rekao je Marijo Paluh te posebno zahvalio velikoludinčanima koji su djelovali i na širem području županije te države, a kada je to bilo najpotrebnije.

Načelnik Općine Dražen Pavlović, inače i član DVD-a, kazao je kako je ovo društvo jako dobro opremljeno, što je i nužno s obzirom na to da čitava vatrozaštita na području općine ovisi ponajviše o stožernom DVD-u Vidrenjak te ovom DVD-u. Najavio je i kako će Općina i ove godine nastaviti ulaganja u vatrogastvo, kao i rekonstrukciju Vatrogasnog doma, a koja je nužna zbog sve većeg broja vozila i opreme, ali i ostalih aktivnosti DVD-a.

Izaslanica župana, Anita Sinjeri Ibrišević, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode, zahvalila je DVD-u na svemu što čini za dobrobit lokalnog stanovništva te je pohvalila i aktivnosti kojima se potiču mladi, a sve kako bi ovo područje i dalje imalo sigurnost vezanu uz zaštitu od požara i prirodnih nepogoda na koje vatrogasci mogu utjecati. „Drago mi je da ste kroz sve ove godine mogli opstati i da imate veliki entuzijazam.“- poručila je.

Čestitke na ovom veliko jubileju slavljenicima je uputila i saborska zastupnica te predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir. „Vatrogastvo u Moslavini ima dugačku i bogatu tradiciju. Drago mi je da Općina i ostale institucije podržavaju rad ovog i ostalih DVD-ova jer je ta suradnja izuzetno bitna. Nema segmenta društvenog života bez vatrogasaca. Kao što odijelo ne čini čovjeka, tako niti odora ne čini vatrogasca. Vatrogastvo je stil života u kojem se manifestiraju neprolazne vrijednosti poput solidarnosti, humanosti, poštenja i požrtvovnosti. Biti čovjek jedan za drugog najveća je vrijednost!“ – poručila je saborska zastupnica Marijana Petir.

U okviru svečanosti dodijeljena su i priznanja. Diplomu za poseban doprinos u zaštiti od požara i vatrogastvu te brončanu vatrogasnu medalju dobili su: Vesna Bolešić, Vanesa Šipić, Ivana Lom, Saša Sem, Stjepan Zajec i Valentino Kamenščak. Diplomu za poseban doprinos u zaštiti od požara i vatrogastvu te srebrnu vatrogasnu medalju dobili su: Josip Marković, Franjo Lom i Dario Hegel. Diplomu za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama te srebrnu vatrogasnu plamenicu dobio je Mario Kovačić, a diplomu i zlatnu vatrogasnu plamenicu za poseban doprinos u zaštiti od požara i vatrogastvu dobili su: Stjepan Kovačić, Ivan Uroić, Josip Somođvari, Krešo Čleković i Vlado Šupljika.

Svečanost je završila prigodnim domjenkom i druženjem u Društvenom domu Velika Ludina, a samo dva dana poslije tog događaja, limena glazba velikoludinskog DVD-a svirala je budnicu kroz selo, a sve kako bi se održala dugogodišnja tradicija proslave Praznika rada u ovom kraju.