Završen projekt “ZAŽELI u Caritasu Sisačke biskupije – faza III”

Završna konferencija projekta „ZAŽELI u Caritasu Sisačke biskupije – faza III“ održana je prošloga tjedna u Sisku. Projekt se financirao u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodio se u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Sisak i Centrom za socijalnu skrb Sisak. Njime je zaposleno 20 žena, pripadnica ranjivih skupina, na području grada Siska i Petrinje, a ukupno 148 osoba starije životne dobi je socijalno uključeno kroz projektne aktivnosti te im je pružena svakodnevna pomoć i podrška.

Kako se moglo čuti na završnoj konferenciji, u višegodišnjem iskustvu provođenja projekta „Zaželi“ prepoznato je kako ovakav projekt izravno donosi brojne pozitivne efekte za sve uključene u njega. Osim što ima za cilj uključivanje teže zapošljivih i ranjivih skupina žena na tržište rada, što ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti on aktivno radi na prevenciji prerane institucionalizacije i poboljšavanju kvalitete života krajnjih korisnika projekta, osoba u starijoj životnoj dobi i nemoćnih osoba, pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.

Obraćajući se okupljenima voditeljica projekata Caritasa Sisačke biskupije Danijela Švrga zahvalila je svim uključenima te istaknula kako je provedbom ovog projekta Caritas dao mali doprinos za veliki cilj, rješavanju potreba najranjivijih skupina našeg društva unutar lokalne zajednice gdje se itekako još osjećaju i psihičke i fizičke posljedice razornog potresa. Švrga je rekla i kako je završetkom ovog projekta uočena velika potreba za nastavkom zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju kao i nastavak kontinuiranog pružanja brige i skrbi o starijima i nemoćnima.

O samoj provedbi posvjedočila je zaposlena na projektu Marina Kukurić. Ona je istaknula kako ovo nije samo posao već korisnici postaju dio njihovih obitelji dijeleći tako dobro i zlo, veselje i tugu. Zahvalila je u ime zaposlenih žena i korisnika biskupijskom Caritasu te izrazila nadu da će uskoro krenuti novi „Zaželi“ jer je više nego očita potreba za brigom za starije od kojih mnogi iza sebe imaju tužne sudbine.

„ZAŽELI u Caritasu Sisačke biskupije – faza III“ UP.02.1.1.16.0012, trajao je osam mjeseci, od kolovoza 2022. do travnja 2023. godine, a ukupna vrijednost mu je 131.004,05 €.