Regionalni koordinator SMŽ potpisao ugovor vrijedan 2,3 milijuna eura s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja

Ministar Davor Filipović 25. travnja potpisao je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstva za provedbu aktivnosti Europskih digitalnih inovacijskih centara (EDIH) s čelnicima četiri institucije koje su voditelji EDIH konzorcija tj. koordinatori pojedinog EDIH projekta.

Značajna sredstva, 2,3 milijuna eura ovim je ugovorom dobio Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, za projekt JURK EDIH, a ugovor je s ministrom potpisala ravnateljica Andreja Šeperac.

“Europski digitalni inovacijski centri odličan su primjer kooperacije privatnog, znanstvenog i javnog sektora, oblik suradnje čiji rad donosi korist cijelom društvu, cijeloj zajednici. Zahvaljujući financijskim sredstvima od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Europske komisije, usluge EDIH-a biti će besplatne što će svakako biti stimulativno za male i srednje poduzetnike kako bi se mogli razvijati. Očekujem da će EDIH-ovi značajno doprinijeti digitalnoj transformaciji poduzeća i suradnji poslovnog sektora i znanstveno-istraživačke zajednice te potaknuti stvaranje proizvoda i usluga visoke dodatne vrijednosti“, izjavio je ministar Filipović i čestitao svim potpisnicima ugovora.

U sklopu događaja, koordinatori EDIH konzorcija predstavili su projekte i aktivnosti koje planiraju provoditi do kraja 2025. godine. 

Između ostalog, o projektu JURK EDIH moglo se čuti kako je usmjeren na umjetnu inteligenciju „blockchain“ i „IoT“ te obuhvaća područja industrije razvoja videoigara, medicinske rehabilitacije, drvoprerađivačke industrije, građevinske industrije i farmacije.

Sveukupna vrijednost hrvatskih EDIH projekata iznosi 10.842.265 eura, a do 50 % bespovratnih sredstava za sufinanciranje njihovih aktivnosti u narednih sedam godina je osigurano od Europske komisije u okviru programa Digitalna Europa 2021. – 2027.

Financijska kontribucija Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za provedbu potpisanih ugovora iznosi 5.133.236 eura.

Koncept EDIH-a osmislila je Europska komisija s ciljem jačanja kapaciteta u području umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, računarstva visokih performansi, razvoja naprednih digitalnih vještina, digitalne transformacije javne uprave i digitalizacije poduzeća i poslovanja. Hrvatski EDIH-ovi su neprofitni konzorciji koji su dio Europske mreže EDIH-a, a sastavljeni su od dionika iz privatnog i javnog sektora te će razvijati i pružati usluge, primarno malim i srednjim poduzećima, ali i javnom sektoru, u području inovacija i digitalizacije, s posebnim naglaskom na napredne tehnologije.