Promovirana zbirka poezije “Mojom Moslavinom”

U Knjižnici i čitaonici Popovača 13. travnja održana je promocija zbirke poezije „Mojom Moslavinom“ autora Katarine Brkić i Đure Vidmarovića.

Tom prigodom okupljene je pozdravila i goste predstavila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić, o autorima i samoj zbirci govorio je dr. Dražen Kovačević, predstavnik suorganizatora promocije, Matice hrvatske Ogranak Kutina, dok je stihove pjesama čitao Ivan Masnec.

Dr. Dražen Kovačević podsjetio je kako je Ogranak Kutina ponovno obnovljen 1991., a kao prva knjiga koja je tad objavljena bila je upravo ova zbirka. „Ovo je knjiga koja govori o njihovoj Moslavini, a koja je i naša Moslavina. Ova zbirka karakteristična je po pjesničkom svijetu jednostavnosti, ukazuje na bliskost s prirodom i svojevrsno traženje slobode kroz metafore.  25 godina kasnije dopunjeno je njezino izdanje Katarininim pjesamama i prozom te Đurinim putopisom kroz Moslavinu.“ – rekao je dr. Kovačević i zaključio kako se autori izvrsno nadopunjuju, potkrijepivši to i riječima književnog kritičara Zdravko Gavran, koji je bio recenzent izdanja.

Đuro Vidmarović okupljene je upoznao s povijesnim činjenicama vezanima uz Moslavinu, te je zaključio kako ova zbirka, te  Katarina Brkić i on kao autori, trude se oživjeti kulturni identitet Moslavine, a za što su učinili najviše što su mogli, zajedno su počeli s kulturnom revitalizacijom ovog kraja.

Katarina Brkić naglasila je kako su oboje djetinjstvo provodili u Lonjskom polju, Đuro na Trebežu i Pakri, a ona na  Lonji, stoga i imaju puno zajedničkih tema i ugođaja.

Pjesme, ali i druga djela Katarine Brkić objavljena u ovoj zbirci su tiha, nježna i sjetna, dok djela Đure Vidmarovića uz sentimentalnu notu sadrže i važne fragmente povijesti te govora ovog kraja koji se pomalo gubi.

Događaju su nazočili te autorima na ovom pisanom tragu o Moslavini i događajima koji se vežu uz nju zahvalili predstavnici Grada, zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić i predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec.