Održana Smotra dječjeg folklora Sisačko-moslavačke županije

U kutinskom Domu kulture 1. travnja održana je Dječja smotra folklora Sisačko -moslavačke županije. Događaj je to u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine, a čiji su  suorganizatori Pučko otvoreno učilište Kutina te Zajednica kulturno-umjetničkih udruga SMŽ koja je i pokrovitelj zajedno s Gradom Kutina.

Smotra je bila natjecateljskog karaktera, a okupljenoj se publici svojim izvedbama predstavilo više od 630 izvođača, plesača, svirača i pjevača, a koji djeluju u 20 kulturno-umjetničkih društava s područja cijele županije.

U ime organizatoru dobrodošlicu okupljenima izrazila je tajnica Gradskog saveza Jasminka Molnar kazavši pritom kako ju veseli veliki broj sudionika te mnogobrojna publika koja ih je došla podržati.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Tom prigodom izrazio je zadovoljstvo jer je upravo Kutina dobila tu mogućnost da bude domaćin smotre te da njezini građani i posjetitelji imaju priliku vidjeti što su maleni čuvari baštine uz pomoć svojih voditelja osmislili i za scenu priredili.

Smotru je otvorila izaslanica župana i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić. Zahvalila je pritom kutinskom Gradskom savezu na domaćinstvu i odličnoj organizaciji, ali i ugodnoj atmosferi u kojoj su uživali svi sudionici. Prenijela je pritom i županovu poruku kazavši sljedeće: „Sve je ispalo odlično. Kad smo počeli s organizacijom ove smotre nismo mogli vjerovati da će biti ovoliki broj prijavljenih. Ovo nas veseli, znači da imamo budućnost i da će ovi mali čuvari i čuvarice kulturne baštine naslijediti one koji već pomalo prestaju pjevati i plesati, a to znači da će kulturni amaterizam, da će očuvanje kulturne baštine na našem području ostati trajno zapisano.“

Zbog velikog broja skupina smotra je bila podijeljena u dva dijela. Na početku su tako nastupili: KUD „Ivančice“ Kutina, KUD „Mijo Stuparić“ Velika Ludina, KUD „Sunjanka“ Sunja – mlađa skupina, Matica Slovačka Međurić, KUD „Repušnica“, KUD „Banova Jaruga“, Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac, FA „Ivan Goran Kovačić“ Sisak, KUD „Potočanka“ Potok te KUD „Moslavka“ Gornja Gračenica – mlađa i starija skupina. U drugom dijelu okupljenima su se predstavili: FA “Etno Siscia” Sisak – mlađa i starija skupina,  KUD „Šubić“ Novska, FA Petrinjčica, Društvo naša djeca „Osmjeh“ Rajić, KUD „Pokupljanka“ Brest Pokupski, KUD „Sunjanka“ Sunja – starija skupina, HAKUD Glinska tamburica, KUD „Jelenčanka“ Gornja Jelenska, Češka beseda Međurić, KUD Moslavec Voloder te KUD „Moslavina“ Kutina.

Uz folklorne nastupe koji su tom prilikom vrednovani od strane stručnog povjerenstva delegiranog od Hrvatskog sabora kulture, okupljena je publika mogla uživati i u revijalnim nastupima tamburaških skupina KUD-a „Repušnica“, KUD-a „Moslavka“ Gornja Gračenica, FA Petrinjčica,  FA „Etno Siscia“ te KUD-a „Moslavina“ Kutina.

Nakon završetka Smotre održan je Okrugli stol na kojem su selektorice Iva Niemčić zadužena za ples, Zrinka Posavec zadužena za glazbu i Slavica Moslavac zadužena za narodno ruho iznijele svoju analizu, te mišljenja i preporuke.

Sve su one, baš kao i predsjednik Gradskog saveza KUD-ova Kutina Darko Preglej, naglasile važnost kontinuiranog održavanja smotri i ljepotu prikazanog. Na kraju, selektorice su čestitale svim predstavljenim skupinama te naglasile kako je generalno gledano situacija u našoj potresom ranjenoj županiji, ali i pandemijom opterećenoj, pozitivna. Upravo ta izražena želja za nastupima rezultirala je programom koji je uz pauzu trajao gotovo tri i pol sata. Na kraju, zaključiti su morale kako će našu županiju na Brodskom kolu predstavljati KUD „Ivančice“ i Matica Slovačka Međurić, na Đakovačkim vezovima KUD „Moslavec“ Voloder, na Vinkovačkim jesenima KUD „Moslavina“ Kutina, a na Festivalu dječjeg folklora starija skupina FA „Etno Siscia“ Sisak, a u slučaju nemogućnosti nekog od navedenih svoju će priliku za nastup dobiti KUD „Banova Jaruga“.

Fotografije: GS KUD-ova Kutina