„Skoči kolo“ – nova knjiga autorica Slavice Moslavac i Katice Tomac Licht

Kutinske autorice Slavica Moslavac i Katica Tomac Licht izdale su zajedničku knjigu pod naslovom „Skoči kolo“ koja govori o tradicijskom ruhu i glazbeno-plesnoj ostavštini novljansko-jasenovačkog kraja“.

Hrvatski sabor kulture dugogodišnji je izdavač građe iz hrvatske tradicijske baštine (narodni plesovi, glazba, nošnje, običaji) i nakladnik dviju značajnih edicija: „Narodne nošnje Hrvatske“ i „Narodni plesovi Hrvatske“, unutar kojih je izdano 50-tak naslova.

 „Skoči kolo – tradicijsko ruho i glazbeno-plesna ostavština novljansko-jasenovačkog kraja“ autorica Slavice Moslavac i Katice Tomac Licht sadrži izrazito vrijedan materijal folklornoga gradiva dosad neobjavljenog i potpuno nepoznatog javnosti. Sadržaj ovog novog nakladničkog izdanja HSK-a odnosi se na pjesme i plesove, ali i znatno više, o nošnjama i odijevanju i spominjanju običaja u kojima se pleše i pjeva, osobito ako se uzme u obzir cjelokupni kontekst u kojem se donose opisi koji obuhvaćaju područje Zapadne Slavonije oko Novske.
Obrađuju se plesovi, igre, pjesme i kola, posebno muška i ženska te pletena koja spadaju u sloj zaštićenih šetanih kola Zapadne Slavonije, upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalna kulturna baština. Rukopis je vrijedan prilog očuvanju registrirane baštine i već zbog toga dobrodošao prilog dosad manje poznatoj i vidljivoj nematerijalnoj kulturi Zapadne Slavonije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz tekstove pjesama u kolu, kao i uz plesove, donose se notni zapisi, te opis držanja plesača i izvedba koraka, a na kraju i kinetogrami – plesni zapisi labanotacijom. Popisani su kazivači koji su autoricama pomogli u prikupljanju gradiva kao i u postavljanju na pozornicu za Kulturno-umjetničko društvo “Šubić” iz Novske koje je nakon dugog vremena i oživjelo neka zaboravljena kola iz okolnih sela. Naslov prati već uobičajeni format edicije, a knjiga sadrži 72 stranice teksta upotpunjenog crno-bijelim i fotografijama u boji. Sažetak je preveden na engleski jezik stoga postoji mogućnost distribucije i izvan granica RH. Sunakladnik edicije je KUD „Šubić“ Novska. Redaktori su dr. sc. Tvrtko Zebec i Tomislav Habulin, mag. mus, recenzent dr. sc. Stjepan Sremac, a realizaciju projekta podržali su financijskim sredstvima Ministarstvo kulture i medija RH, Sisačko-moslavačka županija, Zajednica KUU SMŽ i KUD-a „Šubić“ Novska.

Publikacija je tiskana u nakladi od 550 primjeraka.