Regionalni koordinator SMŽ potpisao sporazum o suradnji u ExchangeEU programu

Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije uspješno je aplicirao na program ExchangeEU Europske komisije s ciljem razmjene znanja, upoznavanja uspješnih primjera prakse, izgradnje kapaciteta i jačanja međuregionalne suradnje u području pravedne tranzicije. Naime, Sisačko-moslavačka županija je po prvi puta korisnica sredstava Fonda za pravednu tranziciju, a Regionalni koordinator pripremio je projektne prijedloge i pratit će njihovu provedbu.

Među regijama koje su se javile na poziv za razmjenu, Europska komisija nas je spojila s grčkom regijom Zapadna Makedonija i regijom Idu-Vira iz Estonije koja je izabrala ulogu domaćina u ovom projektu s obzirom na iskustvo u procesu pravedne tranzicije. Razmjena će se održati u razdoblju od 2. do 6. svibnja ove godine u Estoniji, a za potrebe kontinuirane suradnje Andreja Šeperac, ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije potpisala je 17. veljače 2023. godine Sporazum o suradnji.

ExchangeEU je program razmjene za EU regije koje su bile orijentirane tradicionalnim industrijama (ugljen, lignit, nafta i sl.) i sada se nalaze u procesu industrijske tranzicije. Pruža priliku za peer-to-peer ili susrete s kolegama i stručnjacima s ciljem uspostavljanja dugoročnih veza koje mogu ubrzati prijelaz na čistu energiju u različitim regijama u EU-u.

Program razmjene dio je Inicijative za regije s ugljenom u tranziciji, a provodi ga konzorcij predvođen organizacijom Guidehouse koji uključuje ifok, ICLEI i Wuppertalski institut za klimu, okoliš, energiju, u ime Opće uprave za energetiku Europske komisije.

Za drugi krug ExchangeEU, 17 regija odabrano je za sudjelovanje u programu. Na temelju procjene, 22 odabrane delegacije formirale su 9 skupova partnera za razmjenu. Regije koje sudjeluju predstavljaju ukupno 11 država članica EU-a: Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku, Sloveniju i Španjolsku.