Petrokemija ostvarila dobit od 80 mln kn

Kako su objavile tvorničke Informacije, službeno glasilo kutinske Petrokemije, ova je tvrtka u 2022. ostvarila dobit u iznosu od 80 milijuna kuna, dok je u 2021. godini ostvarila gubitak od 6 milijuna kuna. EBITDA za 2022. iznosi 182 milijuna kuna, u odnosu na 91 milijun kuna iz godine prije toga. Na EBITDA i neto dobit negativno je utjecalo 12,7 milijuna kuna jednokratnih stavki koje se odnose na ispravak vrijednosti naknada za emisiju CO2 u razdoblju siječanj – prosinac 2022. te 50,5 milijuna kuna jednokratnih stavki koje se odnose na obveze za naknade za emisije CO2 u razdoblju siječanj – prosinac 2021. godine.
Kako navode iz Petrokemije, niska proizvodnja u 2022. bila je uzrokovana visokom cijenom plina i CO2 te padom potražnje, zbog čega su proizvodni pogoni bili u funkciji samo od 20. siječnja do 4. ožujka. Preostala potražnja pokrivena je uvozom, uglavnom s Mediterana. Trošak prirodnog plina bio je niži za 1.802 milijuna kuna zbog manjih količina kao rezultat manje proizvodnje, što je djelomično umanjeno višom cijenom plina.
Informacije su se također osvrnule i na ono što posljednjih mjeseci «muči» sve radnike tvrtke, ali i građane Kutine općenito, a to je promjena vlasništva Petrokemije d.d. Čini se da taj proces ulazi u završnu fazu i u tijeku su završni dogovori o ishođenju posljednjih dozvola za ulazak turske kompanije Yildirim u vlasništvo Petrokemije. Iako sve ide nešto sporije nego što je prvobitno bilo najavljeno, očekuje se da će dobivanje svih potrebnih dozvola za proces promjene vlasništva Petrokemije d.d. biti završeno do kraja ožujka.