Otvorena izložba „Femininologija“ posvećena Mariji Jurić Zagorki

U Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini otvorena je izložba „Femininologija“ autorice Sande Stanaćev Bajzek. Izložba predstavlja hommage Mariji Jurić Zagorki, prvoj hrvatskoj novinarki i književnici kojoj je svoja djela na jedinstven način posvetilo 13  umjetnica koje su sudjelovale u ovom projektu.
Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić pozdravila je gošće i autoricu koncepta Sandu Stanaćev Bajzek izražavajući zadovoljstvo što izložba posvećena Mariji Jurić Zagorki dolazi upravo uz obilježavanje Dana žena.
  

Projekt Femininologija osmišljen je kao koncept 2014. s ciljem predstavljanja umjetnica koje propituju tko je žena danas u društvu, stereotipe kojima je žena izložena, pri tome nastojeći biti izvan okvira feminističke ideologije, no ne umanjujući njezina nastojanja u zauzimanju za izjednačavanje i ravnopravno vrednovanje ženskog spola.
 

13 autorica svoje je radove posvetilo Mariji Jurić Zagorki. Ponegdje i vrlo eksplicitno, kao u stripu koji potpisuje Lea Kralj Jager, ilustrirajući dramatične trenutke Zagorkina uhićenja s perom u ruci, no svugdje s porukom podrške ženskoj snazi i upornosti kako bi bila jednaka, samostalna i prosvijećena.


  

Među autoricama su i Zvjezdana Mihalke, Izabela Hren i Ivana Ožetski s područja Moslavine koje predstavljaju osvježenje ove izložbe.
 

Kako je istaknula kustosica Galerije Muzeja Moslavine, Jelena Batinić, tehnike izloženih radova su različite kao i oblici izražavanja. „Možete vidjeti akrile, pastele, skulpture, stakloreljef, strip, do instalacije u vidu kostima i grafika. Dakle, različite su poetike i priče autorica od kojih smo neke već imali priliku vidjeti na Trijenalu“.


  Autorica koncepta Femininologija nije prvi puta u Kutini, naime prije nekog vremena Kutinčani su imali priliku vidjeti njezin projekt Infrared u kojem se također radi o skupnom izlaganju. To je zasigurno bio dobar input za gostovanje Femininologije u Kutini – istaknula je Sanda Stanaćev Bajzek, kustosica i likovna kritičarka.

„Drago mi je da se Femininologija ove godine predstavlja djelima posvećenima Mariji Jurić Zagorki, našoj prvoj novinarki i snažnoj spisateljici. Ovo je multimedijalna izložba s velikim dijapazonom likovnih izričaja. Zagorka je prikazana kroz asocijaciju, ženska propitivanja, svaka od autorica svojim je djelom poslala određenu poruku o ženi kao takvoj“, rekla je Sanda Stanaćev Bajzek.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, koji je uz predsjednika Gradskog vijeća Kutine Nebojšu Čovića čestitao autoricama, naglasivši kako je na području Kutine udio žena na čelnim pozicijama značajan i one uspješno vode brojne ustanove i poduzeća.  


 Izložba će biti otvorena do kraja ožujka.