OŠ Zorke Sever proslavila Dan škole

OŠ Zorke Sever Popovača 29. ožujka obilježila je svoj Dan. Uz školarce i djelatnike škole, svečanom su programu prisustvovali i brojni gosti. Petu obljetnicu škole čestitali   su im župan Ivan Celjak sa zamjenikom Mihaelom Jurićem i suradnicima, gradonačelnik Josip Mišković sa zamjenikom Lovrom Miklaužićem i suradnicima, ravnateljice gradske Knjižnice, Dječjeg vrtića i Neuropsihijatrijske bolnice, ravnatelj OŠ Popovača, s. Smilja Čirko, župnici iz Osekova i Popovače te brojni drugi.

Ravnateljica Zvjezdana Martinec, tom je prigodom naglasila kako su učenici najveća vrijednost ove škole.

„Naša škola prepoznatljiva je u domovini, ali i šire. Naši učenici razvijaju vrijedna životna postignuća i postaju ljudima koji su spremni za život u globalnom društvu, ali i ljudima koji njeguju i poštuju svoju tradiciju“ –  rekla je o dodala kako je ova škola, izgrađena 2018. godine, jedna je od najmodernijih škola u Hrvatskoj.

„Školu pohađa 470 učenika u 37 razrednih odjela, a koji polaze matičnu i četiri područna odjeljenja u Voloderu, Gornjoj Gračenici, Donjoj Gračenici i Osekovu. U posebnim razrednim odjelima i odgojno-obrazovnim skupinama ima 29 učenika, što čini 6% učenika, a posebnost naše škole su i učenici romske nacionalnosti, a koji čine 17% učenika.“  – navela je ravnateljica i pojasnila kako su uvjeti rada u svim prostorima jednako dobri, a što se može zahvaliti i osnivaču koji je i pomogao pri opremanju senzorske sobe, ali i pri provedbi energetske obnove područnih škola.

Škola ima međunarodni status Eko škole, a odnedavno i status  „Microsoft Showcase School“, potom i statuse Škole budućnosti te Škole umjetne inteligencije, a uskoro bi trebala dobiti i eTwinning status, rekla je još ravnateljica te posebno naglasila kako se rad u ovoj ustanovi zasniva na inovaciji, suvremenim načinima poučavanja te neprestanom usavršavanju učitelja i nastavnih procesa, ali i na njegovanju prošlosti, što se moglo vidjeti i u bogatom programu koji je tom prigodom bio izveden. Pjevalo se, plesalo, sviralo i recitiralo, kako moderno tako i tradicijsko, a najveći segment programa bio je posvećen upravo osobi po kojoj škola nosi ime, Zorki Sever, a o kojoj je tom prigodom govorila etnologinja Slavica Moslavac.

Na bogatom programu svim učenicama i učenicima, kao i njihovim nastavnicima i drugim djelatnicima škole koju su sudjelovali u njegovu nastajanju zahvalio je gradonačelnik Josip Mišković.

„Ova škola koja je izgrađena prije pet godina je napravljena kako bi osnovno školstvo imalo što bolje uvjete, odnosno kako bi se nastava odvijala u jednoj smjeni. Ta ideja je opravdana, uvjeti su daleko bolji, a i rezultati djece i učitelja to prate. Iznimno smo ponosi na njih i želim da tako bude i u budućnosti. Mi ćemo ih i dalje pomagati u okviru svojih mogućnosti, posebice kada se radi o provedbi izvannastavnih aktivnosti ili pak potreba veznih uz opremanje.“ – rekao je gradonačelnik.

Župan Ivan Celjak u svojem je obraćanju naglasio kako se u školi osjeti sjajna atmosfera, a to potvrđuju i rezultati koje ostvaruju učenice i učenici.  „Posebno se želim zahvaliti učiteljicama i učiteljima koji često provode više vremena s našom djecom nego mi sami i koji, uz roditelje i odgojitelje, imaju najvažniju ulogu prilikom odgoja i obrazovanja naše djece.“  -rekao je župan uz brojne pohvale upućene vodstvu škole, a koje ovu ustanovu čine jedinstvenom. 

Na kraju bogatog programa održan je i nastup popularne pjevačice Mie Dimšić, a kojoj su se u izvedbama pridružili svi okupljeni.