Održana uskrsna radionica u Popovači

U organizaciji Turističke zajednice Grada Popovače u Domu kulture u Popovači održana je kreativna uskrsna radionica na kojoj su okupljeni polaznici ukrašavali pisanice spiralnom salvetnom tehnikom i sitnim zrnjem maka, soli i usitnjenim ljuskama obojenih jaja.

Radionicu je vodila ugledna etnologinja Slavica Moslavac. Polaznicima je prezentirala ovu zanimljivu i kreativnu tehniku ukrašavanja, a sve s ciljem nastavka prenošenja tradicijskog ukrašavanja.

Naime, u vremenu korizmeno-uskrsnih običaja bojenje i ukrašavanje jaja jedno je od najpoznatijih uskrsnih tradicija pretkršćanskog podrijetla, ne samo kod nas nego i u ostalih europskim zemljama.  Najstariji i najrašireniji način ukrašavanja jajeta u ovim krajevima je voskom, no, zastupljene su i brojne druge metode, među kojima i spiralna salvetna tehnika te tehnika ukrašavanja zrnjem i usitnjenim ljuskama jaja, a koje se mogu i kombinirati. Motivi tih jaja su različiti i unikatni, a svaki „majstor“ na njima može izraziti svoj prepoznatljivi motiv i stil.

Na radionici u Popovači sudjelovalo je 20-ak polaznika iz Popovače i okolice, a svi su oni bili oduševljeni ovom prigodnom radionicom jer su naučili za njih novu, zanimljivu i pomalo unikatnu tehniku ukrašavanja pisanica.