Održana 1. Potočka salamijada

U organizaciji grupe mještana Potoka, 18. ožujka održana je 1. Potočka salamijada. Riječ je i o prvoj službenoj salamijadi na području grada Popovače, a na koju se odazvao veliki broj proizvođača.

Kako je pojasnio jedan od organizatora, Valentino Florijanović, ova je salamijada zamišljena kao gastronomska, ali i edukativna manifestacija koja promovira proizvode naših seljaka, a kojih je na zadovoljstvo mještana Potoka ovoga puta bilo 80.

Ocjenjivanje uzoraka održano je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Ivice Kosa. Kako je tom prigodom pojasnio Kos, uzorke su ocjenjivali stručnjaci, educirani senzorski ocjenitelji, uzimajući u obzir vanjski izgled, urednost salame, njezin presjek, povezanost nadjeva i još mnoštvo drugih detalja koji su doprinosili da salame budu oku i nepcima ugodne.

„Ovakve manifestacije su potrebne i nužne. One su prilika za učenje, razmjenu iskustva te uočavanje grešaka“ – pojasnio je Kos, koji je tom prigodom održao i prezentaciju o rezultatima ove salamijade, posebno naglasivši propuste koji su uočeni na pojedinim uzorcima, ali i utjecaj klimatskih promjena koje su u posljednjih nekoliko godina sve izraženije. Istaknuo je i kako je izuzetno zadovoljan kako radom ocjenjivača, tako i samim proizvodima, a što je vidljivo po rezultatima. Naime, 69% uzoraka, odnosno njih 55 od 80 je nagrađeno, 24 su zaslužila priznanje, a samo jedan nije bio za kušanje.

Prvo mjesto te vrijednu novčanu nagradu i „Kuburu“, nalik na onu moslavačkog hajduka Joce Udmanića koji je poginuo u ovom selu, osvojio je Željko Novosel iz Volavja, drugo mjesto osvojio je Alen Bilandžija iz Novske, a treće Ivan Žanić iz Kutine. Uz njih zlatna priznanja osvojilo je još 13 proizvođača, srebrna njih 22, a brončana 18.

Priznanja i zahvalnice tom su im prilikom uz organizatore uručili gradonačelnik Josip Mišković, zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić te predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec.

Da je Popovači, odnosno Potoku, potrebno ovakvo događanje, potvrdio je i gradonačelnik Josip Mišković, koji je bio iznimno zadovoljan uspjesima domaćih proizvođača, a koji su prikupili gotovo polovicu uzoraka. „Želja nam je da to postane tradicija, budući da je naš kraj još uvijek onaj u kojem se održavaju kolinja te nam je iznimno važno sačuvati taj običaj. Grad Popovača sredina je vrijednih ljudi i ovaj događaj priznanje je njihovog rada te ćemo ga i u budućnosti podržavati. Drago nam je da imamo i sudionike iz drugih regija, a čiji dolazak u Potok potvrđuje važnost ove manifestacije.“

Organizatori su u konačnici bili iznimno zadovoljni, zahvalili su stoga Grad, gradskoj Turističkoj zajednici te brojnim sponzorima i donatorima bez čije pomoći ne bi bilo moguće organizirati ovaj događaj te Domagoju Jakopoviću Ribafishu koji je vodio cijelu manifestaciju. Na samom kraju najavili su i pokretanje udruge, ali i izradu prve moslavačke salame s kojom im je želja nastupiti zajednički na manifestacijama te na tržištu.

1.Potočka salamijada završila je kušanjem uzoraka te druženjem uz tamburaše.