NPB obavlja sistematske preglede za hrvatske branitelje

Ministarstvo hrvatskih branitelja s 33 zdravstvene ustanove potpisalo je Sporazum o suradnji na provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2023. godinu.

Riječ je o programu za čiju je provedbu Vlada osigurala 1,8 milijuna eura, a obuhvatit će 15.500 branitelja. “Posljedice proživljenih traumatskih događaja iz Domovinskog rata i danas su vidljive te braniteljska populacija posebno u području zdravlja zaslužuje posebnu pozornost”, istaknuo je tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dodao je da su u protekom vremenu i starenjem populacije sve izraženiji zdravstveni problemi većeg broja branitelja. Stoga je jedan od najvažnijih programa Ministarstva usmjeren prema zaštiti zdravlja kroz preventivne sistematske preglede u svrhu ranog otkrivanja bolesti i povećanje mogućnosti njihova izlječenja. I u ovoj godini nastavljamo pozivati na preventivni sistematski pregled hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 100 dana ili su u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji i dragovoljce. Uz njih, po prvi puta pozivi će se uputiti njegovateljicama i njegovateljima 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine, najavio je Medved.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je neupitna Vladina briga za branitelje i njihovo zdravlje, ali i zdravlje svih hrvatskih građana te  je poručio da će im zdravstveni sustav uvijek biti na raspolaganju. Radi se o spašenim životima i unaprjeđenju zdravlja, jer ranim otkrivanjem bolesti preventivnim pregledima čuvamo živote onih koji su branili i stvarali hrvatsku državu, istaknuo je Beroš.

Preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2023. godinu provodit će se i u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, a ugovor s resornim ministrom tom je prigodom potpisala ravnateljica Marina Kovač.