“Moslavačko zrcalo” predstavljeno u Popovači

U Popovači je, u prostoru OŠ Zorke Sever, 24. ožujka, predstavljeno „Moslavačko zrcalo“.  Riječ je o djelu koje objedinjuje 50 godina djelovanja Matice hrvatske od 1971.- 2021. a kao autori ga potpisuju prof. Katarina Brkić i dr. Dražen Kovačević, dok je urednica dr. Marijana Horvat s Hrvatskog instituta za jezikoslovlje.

Uvodno je tom prigodom okupljene u ime domaćina, OŠ Zorke Sever, pozdravila ravnateljica Zvjezdana Martinec, a pohvale Ogranku Matice hrvatske u Kutini, posebice Podružnici Popovača, izrazio je i gradonačelnik Josip Mišković.

Okupljenima se, u ime organizatora, obratila i predsjednica Ogranka Matea Paripović. Tom prigodom naglasila je kako Matica ima 140 ogranaka i njihova je bit povezivanje. Naglasila je i kako je snaga Matice okupljanje pojedinaca, udruga i institucija. „Mi imamo širinu, to je naša prednost. Da nema Matice tko bi pisao našu zavičajnu povijest? To je snaga naših ogranaka.“ – rekla je.

„Moslavačko zrcalo“ potom su predstavili autori. Uvodno je Katarina Brkić podsjetila na osnutak Matice i njezino djelovanje do današnjih dana, kao i na aktivnosti Ogranka kroz godinu, posebno istaknuvši događaje poput Budućnosti na rubu močvare, Maratona arapskih konja, Dane Ive Serdara, a koji su vezani uz Popovaču. Iskazala je i zadovoljstvo zbog sve većeg broja članova, posebice s područja Popovače i Velike Ludine, kao i suradnju s lokalnim kulturno-umjetničkim društvima.

Dražen Kovačević podsjetio je kako je Matica hrvatska utemeljena 1942. godine s ciljem promicanja nacionalne kulture i identiteta. Napomenuo je kako je kroz povijest imala svoje uspone i padove, postojao je i period u kojem je ona bila zabranjivana, no, nikada nije bila stranački orijentirana, što ju je održalo i do danas. Podsjetio je potom i na periodu u kojem nije bilo osobe koja nije imala barem jednu knjigu u izdanju Matice, na kraj 19. st., kao i na popovačke članove, poput učiteljica i liječnika te drugih uglednika u društvu koji su dali nemjerljiv doprinos radu Matice, ali i društvene nepravde koje su doživjeli pojedinci poput prof. Belete.

„Ova knjiga nije suhoparna, kronologija je našeg rada. Hvala starim članovima koji su vodili Maticu, gospodi koja su fotografirala ili koja su na bilo koji drugi način pomogla rad. Bitna nam je suradnja sa selima, kao i s Hrvatima izvan domovine. Bitno je da pokušamo oživjeti imena. Povijest nije počela s nama i imamo puno ljudi koji su nas svojim životom pripremili da budemo ovo što jesmo.“ – rekao je Dražen Kovačević i zahvalio, između ostalih, Đuri Vidmaroviću, koji je i recenzent ove knjige, ali i Dragutinu Pasariću te čelnicima moslavačkih gradova i općina koji imaju razumijevanja za kulturu te podupiru rad Matice.

Katarina Brkić je potom pojasnila i postupak izdavanja knjiga i način na koji se Ogranak financira, te se požalila kako Matica više nema svoja sredstva već za sva izdanja i manifestacije koje priređuje ovisi o natječajima te donacijama.  Vezano uz Moslavačko zrcalo, napomenula je kako je ono puno činjenica i podataka, te kako je u njega ugrađeno veliko znanje prof. Kovačevića. Na kraju, Dražen Kovačević je zaključio kako je u ovo djelo uloženo 30 godina stvaralaštva, no i kako Matica nije počela pa neće ni završiti s ljudima koji su u njoj danas.

Predsjednica Ogranka Matea Paripović zaključila je ovo predstavljanje pozivom zainteresiranim pojedincima, ljudima svih generacija i profesija s dobrim idejama, a koje će doprinijeti kvalitetnijem radu. Podsjetila je i kako je Ogranak prije dvije godine zbog smrti dugogodišnjeg predsjednika Dragutina Pasarića doživio tranziciju, te kako su u njegovo vodstvo uključene mlade snage, „Lani smo izdali 3 knjige, a sada radimo na njih 5. Pozivamo stoga sve zainteresirane da nam se priključe i da iskažu svoje ideje koje želimo uključiti i promovirati te ljudi, jer već sada radimo na planovima za 2024. godinu.“ – pojasnila je zaključno Paripović.

Predstavljanje je glazbeno oplemenio Goran Žigić na gitari.