Konferencija za novinare sindikata u Petrokemiji

Radnici Petrokemije žele raditi i očekuju da se proizvodnja gnojiva što prije pokrene. Ne zanima ih tko je vlasnik i ne vide ni jedan problem zašto proizvodnja ne bi počela. Poručeno je to sa konferencije za novinare reprezentativnih sindikata u Petrokemiji.
Željko Klaus, predsjendik Sindikata EKN Hrvatske na konferenciji za novinare podsjetio je na kronologiju događaja od 2018. godine kada su INA i PPD preuzeli 54% vlasništva. Taj vlasnički udio Yildirim je kupio od INA-e i PPD-a. Bilo je sve spremno za preuzimanje. Članovi Uprave i Nadzornog odbora već su bili napisali ostavke. Onda je sve zaustavljeno. „Ne znamo zašto. Okolišne dozvole nisu problem. U INA-i, PPD-u i Yildirimu kažu da ne znaju ni oni. Yildirim želi kupiti preostalih 40 posto vlasništva Petrokemije od države. Ipak, ništa se ne događa. Tražimo odgovore i očekujemo sastanak s ministrom gospodarstva.“ Rekao je Željko Klaus kako je 2017. g. premijer Andrej Plenković tražio konsenzus u preuzimanju većinskog udjela Petrokemije te sada Klaus od Plenkovića očekuje konsenzus za nastavak proizvodnje pa je uputio poruku premijeru Andreju Plenkoviću.

Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN Hrvatske

Davor Rakić, povjerenik Sindikata EKN u Petrokemiji podsjetio je kako se u Petrokemiji gnojivo ne proizvodi više od godinu dana. Zahvaljujući sindikatu radnici su redovno dolazili na posao i dobivali plaće, istaknuo je Rakić te dodao da su sindikati i radnici svjesni da takvo stanje ne može trajati. „Svejedno nam je tko je vlasnik. Vlada RH treba donijeti odluku o tome. Mi samo želimo raditi. Ovako više ne

možemo, radnici odlaze i ako se ovo nastavi neće imati tko pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji.“ Upozorio je Rakić i dodao.

Davor Rakić, pvojerenik Sindikata EKN u Petrokemiji

Predstavnici sindikata naglasili su kako pripremaju sindikalne akcije ako se uskoro ne pokrene proizvodnja u Petrokemiji. INA, PPD i Yildirim izvijestili su kako ne vide u čemu je problem oko preuzimanja vlasništva. Sindikati stoga očekuju od Vlade RH da preuzme odgovornost i donese Odluku o vlasništvu u Petrokemiji. Željko Klaus premijer Andreju Plenković i Vladi RH u ime sindikata ponudio je tri prijedloga rješenja za pokretanje proizvodnje u Petrokemiji.

Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN Hrvatske

Sindikati u Petrokemiji uputili su otvoreno pismo ministru gospodarstva Damiru Filipoviću. Očekuju odgovor i poziv na sastanak s ministrom. Ukoliko odgovor ne bude pozitivan sindikat za poečtak najavljuju skup radnika u  Petrokemiji, a potom prosvjede i ostale sindikalne akcije.