Komunalni servisi Popovača nabavili novo električno vozilo za prikupljanje otpada te automat za otkup ambalaže

Komunalni servisi Popovača d.o.o. već četvrtu godinu nastavljaju svoj razvoj. Kontinuirano preuzimaju dio po dio javnih obaveza na području grada Popovače, a kako bi se ti poslovi kvalitetno obavljali, potrebno je i stvaranje tehničkih uvjeta. Grad Popovača stoga se prošle godine prijavio na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je nabavljeno nekoliko novih strojeva i alata koji su potrebni za kvalitetniji i brži rad.

Između ostalog, nabavljeno je novo električno vozilo za prikupljanje biootpada i miješanog komunalnog otpada.

Riječ je o vozilu koje se, prije svega, koristi za potrebe prikupljanja otpada u nepristupačnim i uskim ulicama gdje je otežano kretanje većim kamionima. „Vozilo je kapaciteta otprilike 3m3 odnosno 700 kilograma nosivosti i vrlo je interesantno budući je 100% na struju, autonomije preko 150 kilometara. Osam sati se puni, a osam sati radi, što predstavlja trošak od oko 0,53 centa na 100 kilometara.“ – pojasnio je prilikom preuzimanja vozila direktor Komunalnih servisa Popovača Ivor Stanivuković. Dodao je i kako se u sustav prikupljanja otpada uvode novi korisnici koji do sada nisu bili u evidenciji čime se povećava i broj mjesta prikupljanja spremnika, a samim time i broj lokacija na koje se do sada išlo standardnim komunalnim vozilima.

Gradonačelnik Josip Mišković naglasio je kako je KSP samostalno krenuo u djelatnost prikupljanja otpada na svom području prije godinu dana, te je nužno bilo opremanje vezano uz obavljanje poslova prikupljanja i odvožnje različitih vrsta otpada.  „Ovo vozilo vrijedno je oko 200 tisuća kuna, a nabavljeno je s namjerom da svim građanima koji žive ili imaju nekretnine na našem području možemo osigurati dostupnost kompletne usluge prikupljanja otpada na kućnom pragu i time značajno unaprijediti kvalitetu naše usluge u tom smislu“- istaknuo je gradonačelnik.

Zahvaljujući tim novim ulaganjima, građani Popovače uskoro će otpadnu povratnu ambalažu moći predavati i na Reciklažnom dvorištu u Popovači. Tamo je naime postavljen aparat za preuzimanje otpadne povratne ambalaže. Građani će na automatu imati prilike vratiti svu povratnu ambalažu od stakla, plastike i aluminija i za to dobiti propisanu naknadu.

Automat je s razlogom smješten u krugu Reciklažnog dvorišta, budući da se tamo može zbrinuti i veliki broj drugih vrsta otpada.

Novi automat za otkup otpadne povratne ambalaže  s radom će započeti čim se ispune svi potrebni uvjeti kako bi cijeli taj sustav zadovoljavajuće funkcionirao.