Aktualni sat 18. sjednice Općinskog vijeća Velike Ludine

18. sjednica Općinskog vijeća Velike Ludine započela je Aktualnim satom na početku kojeg je vijećnike sa svojim izvješćem o radu upoznao načelnik Dražen Pavlović.

Dotaknuo se pritom online sjednice koja je prethodila ovoj, a koja je žurno održana kako bi se odradio rebalans proračuna te bi se omogućilo pristupanje brojnim projektima. Kako je pojasnio načelnik najvažnije su se promjene odnosile na povećanje sredstava za izgradnju produžetka Obrtničke ulice u Velikoj Ludini, budući da se za ovaj projekt općina prijavila na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje provodi natječaj s ciljem osiguravanja financijske potpore za projekte koji potiču ili pridonose boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga. Za ovu je investiciju s dodatnim iznosom u rebalansu sada predviđeno 82 tisuće eura, a što će biti dovoljno da se ova ulica spoji s ulicom Bukovec u Grabrovom Potoku, a što je i bio krajnji cilj.

Također, općina je u tijeku prijave rekonstrukcije Ulice Gaj u Vidrenjaku na Program održivog razvoja lokalne zajednice koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, stoga je ovim rebalansom povećan iznos za tu investiciju na 112.800 eura. Podsjetio je načelnik i na osiguranje sredstava sufinanciranja troškova prijevoza autobusom u iznosu od 33.200 eura, a što je sukladno sporazumu sa Županijom dužnost općina i gradova.

Od manjih stvari, istaknuo je određena povećanja zbog tržišnih cijena, a koja se odnose na ulaganja koja su predviđena za rekonstrukciju Vatrogasne ulice u Vidrenjaku, popravak autobusnih kućica, izgradnju led rasvjete te uređenje društvenih domova u Maloj Ludini i Okolima. Zaključio je kako su te promjene rezultirale povećanjem Proračuna za nešto više od 220 tisuća eura te on sada iznosi 2,4 milijuna eura.

Konkretna pitanja načelniku tom su prigodom postavila samo dva vijećnika. Tomislava Bišćana (SDP) zanimalo je što se događa s priključcima za kanalizaciju, a u vezi kojih su mještani nedavno dobili dopise.

Načelnik je pojasnio kako na području Velike Ludine i Vidrenjaka, a gdje postoji kanalizacijska mreža, postoje brojni „divlji“ priključci, odnosno priključci koji nisu legalizirani, a Moslavina d.o.o. sada ih pokušava riješiti. Jasno mu je kako će se neki na dobiveni dopis oglušiti, no, svjestan je i kako postoje i druge mjere, a kojima se stanje može regulirati kako bi svi korisnici ove usluge imali jednake uvjete, ali i snosili jednake troškove kako korištenja usluge, tako i održavanja mreže.

Vijećnik Mario Novak (HSP) upitao je načelnika jesu li u rekonstrukciju prometnice Mala Ludina- Mustafina Klada uključene i Hrvatske vode, budući da na tom dijelu postoje i određene vodne građevine, konkretno propusti. Načelnik je odgovorio kako su Hrvatske vode kontaktirane, te kako su čelnici odgovornost za propuste prebacili na Županijske uprave za ceste koje upravljaju spomenutom prometnicom.