U Popovači predstavljen putopis Damira Šanteka

U Knjižnici i čitaonici Popovača održano je zanimljivo putopisno predavanje i predstavljanje knjige „Gdje misli nestaju“ autora Damira Šanteka.

Uvodno ga je okupljenima predstavila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić istaknuvši kako ovo izdanje kroz zanimljive priče čitateljima dočarava mjesta na Zemlji koja su tek rijetki posjetili. Spomenula je i kako je rođen u Zagrebu. Oženjen je i otac je četvero djece, pjevao je u brojnim rock sastavima, a posebnu je pažnju posvećivao i stripovima, izradi skulptura, kratkim pričama, ali i fotografiji. Brojna su mu djela nagrađena, a objavljivana su i u brojnim časopisima.

Nakon bogate poslovne karijere koju je proveo u nekoliko banaka, skrasio je u Srednjoj školi u Oroslavju, a posebno je ponosan i na činjenicu da je planinario i ronio po svim kontinentima osim Australije.

Upravo zbog te činjenice knjiga „Gdje misli nestaju“ čitateljima donosi putopisne priče sa svjetskih planina.

Naime, u ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni.

Prilikom svog obraćanja publici željnoj putovanja autor Damir Šantek rekao je kako za vrijeme boravka u prirodi ili planinama u određenom trenutku dolazi do prijelomne točke kada ima osjećaj da se izgubi u potpuno novom svijetu, odnosno da je to trenutak u kojem svi naši svakodnevni problemi nestaju.

Upravo zbog toga, knjiga je to koju nije pisao za druge, već za sebe, te su u nju ugrađeni svi osjećaji i dojmovi koje je doživio na određenom putovanju. Pojasnio je kako najbolje stvari i nastaju kada se stvaraju zbog vlastitog zadovoljstva, a ako se pritom i zadovoljstvo čitatelja, pisac je na pravom putu.

Iako je ovo Šantekova prva knjiga, već se može pohvaliti da je na prošlogodišnjem Interliberu bio jedan od najprodavanijih domaćih autora. Upravo ga to kao autora i najviše veseli, jer čitatelji kroz putopise koje posuđuju zapravo traže inspiraciju i putuju zajedno s autorom. Mišljenja je kako je svako mjesto na zemlji vrijedno posjetiti, no, sve to ovisi o nama i tome koliko smo mi spremni otvoriti se prema svijetu. „Kada putovanjima i prirodi pristupamo otvorenog uma, svijet se čini puno ljepšim i moćnijim mjestom“ – zaključio je Damir Šantek.

Autoru je na putopisnom predavanju i promociji knjige zahvalio i gradonačelnik Josip Mišković zaželjevši mu još puno lijepih putovanja i novih knjiga te što skoriji ponovni dolazak u Popovaču.

Gostovanje Damira Šanteka završeno je u ugodnom razgovoru s brojnom publikom tijekom kojeg je otkrio i da je u Popovači u vrlo kratkom vremenu već drugi puta, ali i kako ga veseli što su brojni čitatelji i planinari s ovog područja iskazali zadovoljstvo nazočivši ovom događaju.