Skupština GS KUD-ova; traže iste kriterije za sve KUD-ove

Gradski savez KUD-ova održao je svoju redovnu godišnju skupštinu, ovoga puta u Mjesnom domu u Šartovcu.
  Predsjednik GS KUD-ova Darko Preglej pozdravio je sve prisutne, a tajnica Jasminka Molnar podnijela je izviješća o radu i financijska izviješća za 2022. godinu, kao i planove rada za 2023. godinu. Izviješća su bila jednoglasno prihvaćena. Iz njih je vidljiva pojačana aktivnost KUD-ova nakon pandemijskog razdoblja kada nije bilo toliko nastupa.


  Nedostatak sredstava bila je jedna od tema na koju su ukazali voditelji KUD-ova koji godinama ne uspijevaju pokriti sve svoje aktivnosti, te nerijetko puno toga članovi sami financiraju. Iza stoga, kako su svi ustvrdili, stoji ljubav prema folkloru i očuvanju narodne baštine. Ipak cijene intenzivno rastu, tako da se KUD-ovi snalaze kako znaju, te se obzirom na tu činjenicu mogu svrstati među najaktivinije kutinske volontere. KUD-Repušnica ove godine to je čak i službeno evidentirao.

 Iz proračuna je za aktivnost 9 KUD-ova u 2023. izdvojeno 13.300 eura odnosno 125.000 kn, dok je KUD-Moslavina u posebnoj kategoriji sa sredstvima od 3.300 eura. Iako se o tome govori već desetak godina, ove godine KUD-ovi su bili jedinstvenog stava da takva raspodjela sredstava nije pravedna i jednoglasnom odlukom Skupštine izrazili želju da se KUD Moslavina financira prema istom pravilniku i istoj vrsti bodovanja kao i ostali KUD-ovi.
 Javnosti je poznato je da je KUD Moslavina imenovan prije puno godina kao reprezentativni gradski ansambl koji se financira kao gradski KUD i kao takav ima poseban tretman. Ostali predstavnici KUD-ova u raspravi su istaknuli da je došlo vrijeme da se to promijeni i da se i KUD Moslavina izjednači s ostalim KUD-ovima u gradu, koji se finaciraju sukladno važećem pravilniku i bodovanju.

   Pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić na skupštini je najprije čestitao KUD-ovima na provedenim aktivnostima u prošloj godini. Vezano uz njihov zahtjev da se KUD Moslavina ne bi trebao financirati po posebnim kriterijima, rekao je kako će se odluka koju donese Skupština razmotriti, a s njom će biti upoznat i gradonačelnik, te po potrebi i Gradsko vijeće. Izrazio je žaljenje što nema nikoga iz KUD-a Moslavine na skupštini kako bi se čuo i njihov stav, no očekuje da će i oni na svojoj Skupštini donijeti određene zaključke. Tomičić je rekao da je i u sportu slična situacija, usporedivši RK Moslavinu i NK Moslavinu, kao klubove koji se drugačije financiraju od drugih sportaša i klubova.
Predsjednik MO Šartovac i gradski vijećnik Drago Šparavac također je istaknuo kako bi se trebalo naći sredstava za rad KUD-ova, obzirom na sve njihove aktivnosti.


 KUD-ovi su istaknuli kako od Grada očekuju povećanje sredstava za svoje aktivnosti na rebalansu proračuna, no hoće li do toga i doći, vidjet će se.