HZZ PU Kutina predstavio “Mjere aktivne politike zapošljavanja u 2023.”

U Poduzetničkom inkubatoru u Kutini Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina predstavio je „Mjere aktivne politike zapošljavanja u 2023. godini“, s naglaskom na mjeru Potpore za zapošljavanje u Sisačko-moslavačkoj županiji.
 

Kako je uvodno istaknula predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Sonja Đozo Repić, HZZ godinama provodi Mjere aktivne politike zapošljavanja putem kojih poslodavce potiče na zapošljavanje ranjivih skupina iz evidencije Zavoda. Sada je novost to što su mjere u 100% intenzitetu, što znači da poslodavac prima puni iznos plaće za radnike u trajanju od 1 godine dana. Navedena mjera kojom se financira 100% trošak bruto 1 plaće za radnika u trajanju od godine dana značajno će olakšati zapošljavanje radnika, a krajnji je cilj što kvalitetnija revitalizacija Sisačko-moslavačke županije.
  

Ovu, ali i ostale mjere, okupljenim poduzetnicima detaljno je predstavila Marija Dudaš, rukovoditeljica Odjela za mjere aktivne politike zapošljavanja iz HZZ PU Kutina.

Uz mjeru financiranja bruto iznosa plaće, novost je i povećanje potpora za samozapošljavanje na 15.000 eura bez obzira koju od prihvatljivih djelatnosti registriraju. Treća mjera je i mobilnost radne snage kojom se korisnicima potpore za samozapošljavanje koji su registrirani na području županije ili su promijenili prebivalište te preselili iz drugih županija u Sisačko moslavačku županiju u ovoj godini omogućava iznos potpore od 7000 eura.

 Tom prilikom Vlatka Mihalke, rukovoditeljica Odjela za rad s poslodavcima iz HZZ-a PU Kutina poslodavce je upoznala s mjerama izdavanja vaučera za obrazovanje.
 

Predstavljanju mjera nazočili su i predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak, Tihomir Babić, sa suradnicom koja je predstavila Digitalnu platformu, odnosno komunikacijsku platformu za poslovne subjekte.
 

Predsjednik HGK Sisak rekao je kako su predstavljene mjere od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jako bitne za našu županiju jer je ovdje financiranje 100% za razliku od drugog dijela države gdje je to 50%.  Iz HGK tom su prilikom  predstavili novi zakon i novu ulogu Hrvatske gospodarske komore definiranu tim zakonom, kao i Digitalnu platformu koja može pomoći poduzetnicima u poboljšanju kvalitete poslovanja i povećanju konkurentnosti na tržištu rada.
 

Predstavljanju mjera nazočio je i pročelnik za gospodarstvo Grada Kutine, Hrvoje Krmelić. Podržao je donošenje ovakvih mjera, a suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje PU Kutina ocijenio vrlo dobrom. Ove potpore sigurno će dati dobar učinak u razvoju gospodarstva na području Kutine – zaključio je Krmelić.
 

Brojni poslodavci odazvali su se predstavljanju mjera, te su postavili niz pitanja iz kojih se vidi da su zainteresirani za korištenje ovih mjera. Više o mjerama možete pronaći na poveznici:

https://mjere.hr/mjere/potpore-za-zaposljavanje-u-sisacko-moslavackoj-zupaniji/