Predstavljena aktivnost “Dobar tek u Moslavini!”

U ugostiteljskom objektu “Kod bake” u Kapelici, u ponedjeljak 27. veljače, održana je uvodna radionica u sklopu  projekta „Okusi domaće“ kojeg provodi LAG „Moslavina“ u suradnji s dva međimurska LAG-a, LAG-om „Mura – Drava“ i LAG-om „Međimurski doli i bregi“.

Riječ je o projektu koji se financira sredstvima EU  kroz Mjeru 19, u visini od 80 tisuća eura, započeo je tijekom listopada 2022. godine i trajat će do rujna ove godine. Sastoji se od šest aktivnosti, a upravo ova, „Dobar tek u Moslavini!“ za glavni cilj ima promociju lokalne kuhinja.  Između ostalog, cilj je osmisliti promotivnu moslavačku kuharicu u kojoj će se ispričati priča o moslavačkoj kuhinji i moslavačkim receptima koji najbolje predstavljaju našu regiju.

Aktivnost se provodi u suradnji s iskusnim stručnjakinjama u svojim područjima, književnicom i novinarkom Božicom Brkan, etnologinjom Slavicom Moslavac te vlasnicom ugostiteljskog obrta GastrGar i Gastro Akademije, cheficom kuhinje Danijelom Crnjak Andri.

Kako je tom prilikom naglasila voditeljica LAG-a „Moslavina Anica Lenart, dio aktivnosti je već odrađen, dakle, izrađeni su promotivni materijali te je dizajniran moslavački etno-motiv, za što je bila zadužena etnologinja Slavica Moslavac.

„Aktivnost „Dobar tek u Moslavini!“ započela je krajem prošle godine kada smo objavili javni poziv s ciljem prikupljanja tradicionalnim moslavačkih recepata. Teško je pričati o konkretnim receptima jer znamo da je Moslavina specifična regija, no, bila nam je želja da damo mogućnost svima koji žele, da nam se jave i kažu nešto o toj temi. Samu aktivnost sada ćemo provesti na način da na radionicama pokušamo doći do 10-ak recepata koje ćemo potom prilagoditi današnjem vremenu i oblikovati u jednu kuharicu. Naglasak neće biti samo na tekstualnom dijelu, već će biti napravljena i e-publikacija kako bi i u tom smislu mogli promovirati to naše moslavačko jelo koje prvo moramo prihvatiti sami, a potom ga možemo nuditi i turistima.“ – rekla je voditeljica LAG-a “Moslavina”.

Aktivnost „Dobar tek u Moslavini!“ tom je prilikom predstavila književnica i novinarka Božica Brkan, autorica zavičajne čitanke „Oblizeki – Moslavina za stolom“, a kojoj je povjereno uredništvo ovog izdanja.

„U svojim sam „Oblizekima“ imala geslo „Kad ne znaš kamo bi pošao, sjeti se odakle si došao“, iz jednostavnog razloga, jer mislim da smo puno tih zanimljivih stvari zaboravili. Naime, te stvari su bile toliko jednostavne da nam je bilo neugodno reći da su to naša jela, a mislim da takav stav ne smijemo imati. Upravo regije poput hrvatskog zagorja i Međimurja, koje su siromašne, imaju i najzanimljiviju kuhinju a koju su i brendirali. Na primjeru međimurske gibanice, a koja je nastala od prekmurske gibanice prije 30-ak godina, već sada možemo govoriti o baštini, stoga i mi moramo razmišljati o stvarima koje želimo zaštiti već sada. Upravo nam Međimurci, partneri na projektu, mogu biti dobar primjer kako se od vrlo jednostavnih stvari mogu napraviti brendovi i neka nam to na neki način bude i pouka.“ – istaknula je Božica Brkan.

Na ovoj uvodnoj radionici,  kuharica, ali i vlasnica ugostiteljskog obrta te Gastro Akademije, Danijela Crnjak Andri prikazala je i uživo posebnosti moslavačkih jela kojima je, uz dašak tradicije dala i svoj osobni potpis. Kušati su se tako mogle delicije poput tzv. zelenog variva, gulaša s pet vrsta gljiva uz koji su bili posluženi trganci, kunića u saftu s kiselim vrhnjem uz pire krumpir obogaćen sjemenkama, slaninom i bučinim uljem, meso iz masti s krumpir polama i salatom od poriluka te starinski kolač od svinjskog sala.

Upravo ova jela, ali i brojna druga koja će tek biti predstavljena na radionicama koje slijede, javnost će imati prilike upoznati po završetku aktivnosti „Dobar tek u Moslavini!“, a kada se i očekuje predstavljanje kuharice.

Do kraja projekta „Okusi domaće“ sudionike još očekuju i studijska putovanja s ciljem razmjene znanja i primjera dobre prakse, ali i promocije gastronomske ponude udruženih regija. Tom prigodom Moslavinu će tijekom svibnja posjetiti 20-ak sudionika međimurskih LAG-ova, a 15-ak predstavnika našeg LAG-a gastronomiju Međimurja trebali bi upoznati tijekom lipnja.

Sudionike ove aktivnosti, predstavnike gradova, općina i turističkih zajednica s područja LAG-a “Moslavina”, kao i ugostitelje, pozdravio je i predsjednik LAG-a „Moslavina“ Zlatko Babić naglasivši pritom  važnost očuvanja naše tradicije, naših jela i naših običaja, a sve s ciljem kako bismo novim generacijama pokazali ljubav prema tradiciji, ali i pokazali svima naše ljepote. 

Provedbom projekta „Okusi domaće“ sa svim planiranim aktivnostima, zaključiti se može, kako će se pridonijeti prepoznatljivosti ruralnog prostora Međimurja i Moslavine kroz promociju i održivo korištenje kulinarske baštine što će potaknuti nove gospodarske aktivnosti (osobito turističke) na područjima LAG-ova partnera.

PREDSTAVLJENA JELA:

Zeleno varivo
Gulaš s pet vrsta gljiva i trgancima
Meso izmasti s polama krumpira i salatom od poriluka
Kunić u umaku od vrhnja s gurmanskim pire krumpirom
Starinski kolač