Povećanje plaća zaposlenih u gradskoj upravi Kutine i gradskim ustanovama

Zaposlenicima gradske uprave Grada Kutine i gradskih ustanova povećana je plaća za 8%. Povećanje plaća i ostala materijalna prava zaposelnih uređena su novim Kolektivnim ugovorom kojeg su potpisali predstavnici sindikata s gradonačelnikom Kutine Zlatkom Babićem. Uz veće plaće ugovorom je uveden i dodatak za prehranu te visina božićnice, regres te darovi za djecu i darovi u naravi.
Zaposlenima u gradkoj upravi Kutine, Sportskom centru, Muzeju Moslavine, Vatrogasnoj postrojbi , Pučkom otvorenom učilištu i Dječjem vrtiću plaće su u prosjeku povećan za 570 kn, izračunao je Davor Rakić, povejrenik Sindiakta EKN u kojeg je učlanjena većina zaposlenika gradskih ustanova i tvrtki.
Povećanje nije moglo biti veće, jer to ne bi mogao izdrržati gradski proračun, naglasio je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Gradonačelnik Zlatko Babić iskazao je zadovoljstvo postignutim sporazumom i potpisivanjem Kolektivnog ugovora te je zahvalio na razumijevanju sindikatima. „Nadam se da ćemo uspjeti zadržati ovu razinu povećanja plaća, a to će ovisiti o prihodima u gradskom proračunu.“

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Sindikalni povjerenici također su irzaili zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom. Posebno zato što je nakon 10 godina potpisan potpuno novi Kolektivni ugovor. U proteklih 10 godina stari se ugovor samo nadopunjavao.

     Najveće povećanje plaća dobit će zaposlenici Dječjeg vrtića Kutina. „Ispravljena je nepravda novim Zakonom i Grad Kutina je jedan od rijetkih gradova koji se uskladio sa Zakonom. Zaposlenici vrtića nisu posebno nagrađeni, dobili su samo ono što im pripada po Zakonu.“, istaknula je Iskra Vostrel Prpić, predsjendica Sinidkata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

Iskra Vostzrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske

Povećanje plaća u Dječjem vrtiću na godišnjoj razini iznosi 3 mil kuna. Troškove vrtića po zakonu roditelji snose s jednom trećim, osnivači vrtića, gradovi i općine u jednoj trećini i država u jednoj trećini. „Za sada je izostala potpora države, ali grad Kutina će financirati vrtić.“, naglasio je gradonačelnik Kutine i obrazložio poskupljenje vrtića.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Gradonačelnik Kutine nije odgovorio hoće li doći do povećanje cijena smještaja djece u vrtić uslijed povećanja plaća u toj gradskoj ustanovi.

     U ostalim gradskim ustsanovama plaće su povećane za 8% što je također u skladu s povećanjem plaća službenika koje je odredila Vlada RH.

Svi sudionici kolektivnih pregovora iskazali su zadovoljstvo tijekom pregovora i potpisanim Ugovorom. Željko Klaus predsejdnik Sindikata EKN Hrvatske naglasio je kako nitko ne smije biti zadovoljan. „Otići će nam ljudi, koji su naša najveća vrijednost. Onda ćemo biti u problemu. S ovim povećanjem plaća i sa sadašnjim plaćama nećemo zadržati mlade i obitelji. Ovo povećanje plaća nije dovoljno da ih zadrži u Kutini i Hrvatskoj.“

Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN Hrvatske

Kolika je prosjećna plaća zaposlenih u gradskoj upravi i gradskim ustanovama u Gradu Kutini ne znaju. Zna se da je najveća plaća gradonačelnika. Prema imovinskoj kartici njegva je plaća u bruttu 23530,20 kn ili u nettu 15508,52 kn. Ukupno se na plaće godišnje izdvaja 50% izvornog proračuna Grada Kutine. To je teško održivo bez povećanja gradskih prihoda upozorava gradonačelnik pa nije jasno razmišljali se o poveaćnju komunalne naknade i prireza u Kutini.