Održana 22. Zlatna pčela

U organizaciji Zajednice udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, Top-Terma d.o.o. i Turističke zajednice Općine Topusko, a pod pokroviteljstvom župana Ivana Celjaka, 18. i 19. veljače održani su u Topuskom 22. dani meda “Zlatna pčela” i 17. županijsko ocjenjivanje meda.

Manifestaciju je svečano otvorio zamjenik župana Mihael Jurić naglasivši kako Sisačko-moslavačka županija i u ovim teškim okolnostima nakon potresa kada je glavni fokus obnova brojnih zgrada ne odustaje ni od drugih aktivnosti u ovom slučaju praćenje naših pčelara. “Županija stoji iza naših pčelara. Moramo se pohvaliti da na području SMŽ imamo ponajveći broj pčelinjih zajednica i županija smo koja proizvodi najviše meda u RH. I ove godine svojim mjerama pomoći, pčelarima je ostavljena mogućnost sufinanciranja nacionalne staklenke odnosno pčelinjih zajednica u cilju oprašivanja biljnih vrsta na području SMŽ. Posebno nas raduje što će već ove godine pčelarske udruge Petrinje, Siska, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Topuskog brendirati Banski kestenov med.” – rekao je tom prigodom zamjenik župana.

U sklopu manifestacije održan je medni doručak i zanimljivo predavanje „Rastimo s medom“ za učenike 1. i 2. razreda OŠ Vladimira Nazora Topusko, a kojem je naglasak bio na važnosti meda, a kojeg je vodio predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet. Održano je i nekoliko stručno-znanstvenih skupova koje su predvodili eminentni predavači i stručnjaci, a gosti su mogli posjeti i preko 30 izložbeno-prodajnih štandova. Središnji dio manifestacije bila je podjela vrijednih priznanja pčelarima za medove koje su dali na ocjenjivanje na Agronomski fakultet u Zagrebu.

Nagradu “Zlatna pčela” za najbolje iz kategorija primili su: Ivica Brižić iz Siska za kestenov med, Vlado Ličanin iz Novske za bagrem, Ivan Dodigović iz Novske za amorfu i Antonio Vrančić iz Siska za cvjetni med. Šampion ovogodišnje “Zlatne pčele” je Brankica Orlić za medljikovac.

Izvrsne rezultate postigli su i moslavački pčelari, Željko Miša dobio je Zlatnu pčelu za med od amorfe, a Mario Mihaljević za med od amorfe i bagrema.  Zlatnu pčelu za med od amorfe i Srebrnu pčelu za cvjetni med dobio je Edo Hojnik. Srebrnu pčelu osvojio je Mario Račić za cvjetni med, Dražen Kocet za bagremov i cvjetni med, a Marko Jagnjić za lipov med. Srebnu pčelu za lipov med, a Brončanu za med od amorfe dobio je Krunoslav Kopejtko. Srebrnu pčelu za cvjetni med i Brončanu pčelu za bagremov med dobio je Mladen Marković, a Brončanu pčelu za bagremov med Marko Malekinušić.

Među brojnim gostima bila je i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir koja je poručila kako joj se ovakvo događanje posebno sviđa, posebice jer je riječ o tradicionalnoj manifestaciji koja poručuje kako bez pčela nema oprašivanja te koja ukazuje na važnost pčela. Zbog toga je i iskazala potporu pčelarima te naglasila potrebu osmišljavanja mjera koje će unaprijediti njihov opstanak i rad.

Fotografije: SMŽ, Marijana Petir