Obilježen Svjetski dan prevencije karcinoma

Sisačko-moslavačka županija, Zavod za javno zdravstvo SMŽ i Hrvatski liječnički zbor organizirali su u Sisku stručni skup u povodu Svjetskog dana prevencije karcinoma.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić rekao je kako je cilj ovog predavanja naoružati naše liječnike novim znanjima kako bi bili što operativniji u prevenciji i liječenju malignih bolesti. „Danas nam se događa pandemija zloćudnih bolesti. Rak pluća je vodeći javno-zdravstveni problem ne samo u SMŽ, RH već i šire. Vlada RH je to prepoznala i Hrvatska je još prije dvije godine prva u Europi pokrenula Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća.“ – rekao je dr. Brkić.
U drugom dijelu skupa o novostima u dijagnostici i liječenju malignih bolesti govorili su istaknuti hrvatski stručnjaci Ivica Mažuranić i Igor Nikolić.
Skupu je nazočio zamjenik župana Mihael Jurić koji je ovom prilikom još jednom zahvalio zdravstvenim djelatnicima SMŽ.
„Naša sisačka bolnica opstala je nakon katastrofalnog potresa i COVID pandemije prvenstveno radi vaše požrtvovnosti. Prioritet ove županijske uprave je da nakon obnove imamo novi bolnički sustav opremljen suvremenim uređajima koji će pružati kvalitetnu uslugu korisnicima i kvalitetne uvjete rada za zdravstvene djelatnike. Pozdravljamo ovakve akcije i skupove naših liječnika i Županija će vas i dalje podupirati.“ – rekao je zamjenik župana.