Kulturno – povijesni centar SMŽ raspisao natječaj za najbolje prozne i poetske literarne radove učenike osnovnih škola

U povodu Međunarodnog dana materinjeg jezika, koji se u cijelom svijetu obilježava 21. veljače, Kulturno – povijesni centar Sisačko-moslavačke županije raspisao je natječaj za najbolje prozne i poetske literarne radove učenike osnovnih škola Republike Hrvatske. Radovi na temu „Rodni kraju, u srcu te nosim“ moraju biti napisani na zavičajnom jeziku učenika.

Pravo sudjelovanja na natječaju, koji je otvoren do 15. travnja 2023. godine, imaju učenici osnovnih škola Republike Hrvatske, a svaka škola može na natječaj poslati 5 radova po kategoriji. Nagrade će se dodijeliti za 3 najbolja rada iz svake kategorije te će nagrađeni autori i voditelji biti pozvani na svečanu dodjelu nagrada.

UNESCO je 21. veljače proglasio Međunarodnim danom materinjeg jezika kako bi podsjetili da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti. Na popisu zemalja u kojima će uskoro nestati pojedini jezici (narječja i dijalekti) je – uz Bugarsku, Italiju, Grčku, Finsku, Norvešku i Letoniju – i Hrvatska.

Kulturno – povijesni centar Sisačko-moslavačke županije ovim natječajem za literarne radove učenika osnovnih škola „Zavičajna riječ“ želi doprinijeti očuvanje zavičajnog jezika te podsjetiti kako je lingvistička raznolikost jedno od najvećih bogatstava koje nam povijest ostavlja.

Fotografija: arhiva, OŠ Z. Sever