Grad Kutina prvi u Hrvatskoj uvodi sustav ranog upozoravanja na pojavu klizišta

Grad Kutina kao prvi u Hrvatskoj uvodu sustav ranog upozoravanja na moguću pojavu klizišta na području Grada Kutine. Sporazum o tome potpisan je s Hrvatskim geološkim institutom. Dio je to projekta IngerReg koji se provodi od 2019. godine. Izrađena je karta podložnosti na klizanje na površini od 100 km2 na sjevernm području grada što je jedna trećina ukupne površine grada. Sada se implementira i sustav ranog upozoravanja na pojavu klizišta.
Slobodan Miko, ravnatelj Hrvatskog geološkog instituta istaknuo je da je područje Kutine podložno pojavi klizišta te je zahvalio Gradu na sudjelovanju u ovom projektu, koji je za Grad besplatan. Osim u izradi prostorno planske dokumentacije ovaj je projekt važan i za građane.

Slobodan Miko, ravnatelj HGI

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio je Geološkom institutu što je Kutinu uključila u ovaj projekt i zadovoljstvo što je Kutina prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi sustav ranog upozoravanja na pojavu klizišta.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Dosad izrađene karte podložnosti na klizanja tla korištene su u izradi prostorno-planske dokumentacije Grada Kutine. Tako će se te karte koristiti i u projektiranju obilaznice Grada Kutine.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutne

Dr. Vlatko Gulam istaknuo je kako je ovo pionirski korak te su zato moguće greške, ali projekt još nije završen.

Vladko Gulam, HGI

U implementaciji sustava važnma je i uloga građana, odnosno njihovo sudjelovanje. Zato se u nastavku ovog uspješnog projetka najavljuje i edukacija građana te sustav u kojem će građani doajvljivati svoje spoznaje o pojavi klizišta.