Dragutin Pasarić – sjećanje (1948.-2021.)

Na današnji dan prije dvije godine preminuo je poznati kutinski novinar i publicist Dragutin Pasarić. Svoju ljubav prema Moslavini Pasarić je opisao kroz brojna djela koja čine impozantan opus istraživanja svih kutaka Moslavine koju je neizmjerno volio. O Dragutinu Pasariću u Moslavačkom zrcalu kojega će Ogranak Matice hrvatske promovirati večeras uz obilježavanje 50 godina svoga djelovanja, Đuro Vidmarović piše:
  „Nitko kao on nije poznavao njezinu prošlost i sadašnjost. Bio je živa moslavačka enciklopedija, a uskoro će postati i legenda. Većinu toga što je radio i uradio činio je besplatno i s ljubavlju. Zahvalnost mu je bila iskazano poštovanje. On je bio kreativna ličnost pomalo renesansne širine i pisac ovih redaka, koji se s njime družio od srednjoškolskih dana, sumnja da će se uskoro pojaviti intelektualna i tribunska ličnost koja bi ga mogla zamijeniti. Mislim da je Dragutin Pasarić ispunio svoj život i svoje snove. Kako bi rekao Ante Starčević, ispunio je svoje deržanstvo. Taj dobri duh Moslavine i dalje će lebdjeti nad Moslavačkom gorom, Lonjskim poljem i moslavačkim predjelima. Ostala su njegova pisana i nepisana dobra djela. Po njima služit će generacijama koje dolaze kao uzor.
Bio je cijenjeni novinar na lokalnoj i nacionalnoj razini. Tijekom Domovinskog rata marljivo je izvješćivao, 24 sata dnevno, o ratnim zbivanjima u Moslavini i zapadnoj Slavoniji. Odlazio je na teren, družio se s dragovoljcima i o svemu poslije objavio nekoliko knjiga. Bio je ratni izvjestitelj sa zapadnoga slavonskoga bojišta za Hinu, Vjesnik, HRT te za lokalne medije Moslavački list i Radio Moslavina. Bio je odgovorni urednik vojnoga glasila Operativne grupe Posavina – Hrvatski branitelj. U Domovinskom je ratu kao član Kriznog štaba Općine Kutina za informiranje kao ratni izvjestitelj nastavio suradnju s brojnim medijima. Uredio je više knjiga o Domovinskom ratu
“, među ostalim piše Vidmarović.