Divlje deponije sve su češće na velikoludinskom području

Nepropisno odlaganje otpada sve je veći problem na području Općine Velika Ludina.

Najčešće općinski komunalni redar otpad nalazi u grabama, jarcima, uz Česmu, na livadama te u šumama, a posebice je to izraženo u posljednjih nekoliko mjeseci.

Načelnik Dražen Pavlović stoga je podsjetio kako su se te divlje deponije sanirale u proljeće prošle godine, no, nažalost, situacija koja je trenutno na terenu još je i gora. „U manje od godinu dana na nekim mjestima imamo zaista velike hrpe otpada, a što je žalosno. Upravo zbog toga način rada i ophođenja naših službi će se promijeniti. Mi spremamo određene akcije kako da to riješimo, no, kako nije riječ samo o općinskom ili državnom zemljištu, mi planiramo i s privatnim vlasnicima zemljišta dogovoriti uspostavu sustava nadzora. Plan nam je da to bude realizirano do ljeta, a potom bi krenuli i u čišćenje tih divljih deponija. Svjesni smo da će nas to dosta koštati, no, imamo već za to predviđena i određena sredstva. I ovim putem apeliram na građane da to ne rade, da ne bacaju smeće u prirodu, budući da svakog mjeseca mogu otpad zbrinuti u za to predviđene kante i vreće koje prema rasporedu odvoze djelatnici Eko Moslavine, dok ostale vrste otpada mogu zbrinuti u reciklažnom dvorištu svakog radnog dana od 7 do 17 sati.“

Na kraju dodajmo kako je u Općini Velika Ludina uspostavljen  sustav za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, kao i sustav evidentiranja lokacija odbačenog otpada, a sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom i Odluci o komunalnom redu za to su propisane i određene novčane kazne čija visina ovisi o vrsti prekršaja.

Fotografija: arhiva