Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije u ExchangeEU programu

Regionalni koordinator SMŽ predstavljat će tijekom 2023. godine našu županiju u razmjeni s regijom Ida-Virumaa iz Estonije i Zapadna Makedonija iz Grčke.

Naime, u studenom 2021. godine pokrenut je ExchangeEU program razmjene za EU regije koje su bile orijentirane tradicionalnim industrijama (ugljen, lignit, nafta i sl.) i sada se nalaze u procesu industrijske tranzicije. Pruža priliku za peer-to-peer ili susrete s kolegama i stručnjacima s ciljem uspostavljanja dugoročnih veza koje mogu ubrzati prijelaz na čistu energiju u različitim regijama u EU-u.

Program razmjene dio je Inicijative za regije s ugljenom u tranziciji, a provodi ga konzorcij predvođen organizacijom Guidehouse koji uključuje ifok, ICLEI i Wuppertalski institut za klimu, okoliš, energiju, u ime Opće uprave za energetiku Europske komisije.

Za drugi krug ExchangeEU programa, odabrano je 17 regija. Na temelju procjene, 22 odabrane delegacije formirale su 9 skupova partnera za razmjenu. Regije koje sudjeluju predstavljaju ukupno 11 država članica EU-a: Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku, Sloveniju i Španjolsku.