U Popovači promovirana knjiga Nastje Kulović “Nešto drugo”

U Knjižnici i čitaonici Popovača održana je promocija knjige „Nešto drugo“ autorice Nastje Kulović.

Okupljenoj publici autoricu je ukratko predstavila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić, a knjiga je potom promovirana u ugodnom razgovoru Nastje i njezine prijateljice Nataše Štambuk koja ju često prati na sličnim događajima.

Naime, nakon divne i bolne knjige o borbi protiv opake bolesti „Kud si krenula“, a koju je izdala 2019. godine, Siščanka Nastja Kulović prošle je godine napisala vrlo zanimljivu i snažnu knjigu o ljubavi „Nešto drugo“.  Kako je prilikom predstavljanja otkrila, moćna je to životna priča o tome što ljubav jest, što je mogla biti i što bi mogla biti.

A da bi nam je ispričala, autorica je zahvatila iskustva iz okvira vlastite obitelji. Konkretno, ovaj se poetski roman temelji na životnoj priči njene bake koja ostaje živjeti sama sa sinom nakon što je ostavlja njen suprug i dječakov otac.

Raspad braka posljedica je njene jednodnevne nevjere preko koje suprug ne može prijeći pa je ostavlja i odlazi najprije u Njemačku, potom i u Ameriku iz koje koju godinu kasnije stiže vijest kako se utopio u velikom jezeru Michigan.

Tu lošu vijest uskoro počinje pratiti i priča kako se nesretnik ubio zbog tuge i iznevjerene ljubavi, a ta verzija postaje svojevrsno obiteljsko nasljeđe u koje dugo vremena vjeruje i sama autorica. No patnja zbog te tragedije tjera je u odrasloj dobi do Chicaga i obala Michigana gdje će saznati da je smrt njenog djeda ipak bila nesreća, a ne suicid. Pa se i zbog toga javlja želja da o cijeloj toj obiteljskoj legendi iznova duboko promisli i – napiše knjigu.

Oživljeni su tako brojni likovi iz obitelji autorice, a koji se u njezinom životu pojavljuju od djetinjstva, pa sve do studentskih dana kada su u vrlo kratkom vremenskom razmaku umrli i Stari i baka, što je, ustvari, kraj te priče u stvarnom životu.

Svi ti likovi i opisana zbivanja u konačnici čine snažnu i dojmljivu cjelinu kojoj je u središtu pažnje ono vječno pitanje gotovo svakog čovjeka, pitanje – a što je to ljubav? Naravno, odgovor je, usprkos svim zajedničkim nazivnicima i poveznicama, uvijek krajnje individualan.

Nastja Kulović piše krajnje iskreno, otvoreno i bez imalo zadrške pri čemu joj nije teško progovoriti o lošim stranama same sebe, odnosno vlastite obitelji.

Naravno, neće biti malo onih koji će se zapitati zašto to radi, a odgovor je u rečenici ovog romana koja glasi: »Najviše o sebi saznamo kad odgovorimo na pitanja koja nas najviše bole.«

Za Nastju Kulović mnogi književni kritičari ističu kako je fenomen hrvatske književne scene, jer ona ne pripada nikakvim književnim krugovima i skupinama, nema etabliranog izdavača, nema agenta i bilo kakvog zastupnika. Sve radi sama, i to vrlo uspješno, posebice ako se o tome pitaju čitatelji.