Biskup i ministrica razgovarali o tijeku obnove sakralnih objekata

Sisački biskup Vlado Košić primio je u petak 28. listopada u Biskupijskom ordinarijatu Velikog Kaptola u Sisku ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, s kojom je razgovarao o tijeku obnove sakralnih objekata stradalih u potresu na Banovini, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

“Ministrica Obuljen Koržinek se osobno željela uvjeriti u kojem je stupnju obnova sakralnih objekata stradalih u potresu te je pohvalila biskupijski tim koji dobro radi na potrebnoj dokumentaciji. Naglasila je kako je upravo cjelovita dokumentacija temelj za dobru i brzu obnovu”, dodaje se u priopćenju.

Biskup Košić je zahvalio na brizi i suradnji Ministarstva u vezi s obnovom koja u Sisačkoj biskupiji obuhvaća više od 30 crkvi, kapela i župnih kuća. Izrazio je nadu da će se s “nevidljive, ali opsežne pripreme, uskoro prijeći na vidljivu obnovu”, naveli su iz Sisačke biskupije.

S ministricom Obuljen Koržinek bili su i njeni suradnici, glavna tajnica Ministarstva Marica Mikec i pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku Ivana Miletić Čakširan. Uz biskupa Košića u ime Sisačke biskupije sastanku su nazočili ekonom mons. Zdravko Novak, voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić i Davor Vrbanek. Voditeljica Ureda za kulturu Jurić izvijestila je ministricu kulture Obuljen Koržinek i biskupa Košića o stupnju obnove na svakom pojedinom objektu.

Projektna dokumentacija trebala bi biti završena do kraja ove godine tako da 2023. bude godina velike obnove, istaknuli su iz Sisačke biskupije.