Započela obnova crkvenog tornja u Velikoj Ludini

Nakon proslave Dana župe – blagdana sv. Mihaela arkanđela, u Velikoj Ludini ovoga je tjedna krenula obnova crkvenog tornja.

Ova crkva spomenik je kulture prve kategorije i jedna je od najljepših baroknih crkvi u široj okolici. Sagrađena je 1746. godine. Trenutno se u njoj odvija i obnova unutrašnjosti, a koju provodi Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i medija. Najznačajnija je i najvidljivija obnova glavnog i pomoćnih oltara te nekolicine kipova i slika, a što financijski podržava i Općina Velika Ludina.

Upravo će Općina većinski financirati i ove radove na tornju, a koji će obuhvatiti zamjenu bakrenog pokrova, kao i konstrukcijskih elemenata, te uređenje fasade na pročelju, a kako bi crkva ponovo zasjala u punom sjaju. Ukupna vrijednost investicije još nije poznata, budući da se još do uklanjanja postojećeg pokrova ne znaju razmjeri oštećenja na samom tornju.  Podsjetimo, za tu namjenu Općina je u proračunu predvidjela 200 tisuća kuna, a određena sredstva prikuplja i Župa te Župni caritas. Ukoliko bude potrebe, a kako bi se zatvorila financijska konstrukcija, Općina će i u 2023. godini izdvojiti određena sredstva za tu namjenu.