Vijećnica MOST-a Luca Gašpar Šako uputila demanti na priopćenje predsjednika Županijske skupštine

Demanti županijske vijećnice Luce Gašpar Šako (MOST) na priopćenje predsjednika Županijske skupštine Mate Fofića objavljujemo u cijelosti.

Predsjednik Fofić poslao je medijima priopćenje u kojem opisuje događanja na posljednjoj sjednici Županijske skupštine i snimku kojom dokazuje da su vijećnica Gašpar Šako i ostali oporbeni vijećnici lažno optužili župana da joj je uputio riječi “Marš van”. Gašpar Šako u demantiju tvrdi drugačije.

“Poštovani predstavnici medija,

Ovim želim demantirati priopćene predsjednika Županijske skupštine Mate Fofića od 28. listopada 2022. koje je dostavljeno medijima.

Ostajem pri svojoj tvrdnji da mi je župan Ivan Celjak prijetećim tonom uputio riječi „Marš van“ ponašajući se kao da je Županijska skupština njihova „privatna prćija“.

Podsjeti ću javnost da je njima očito nebitno što narod već 22 mjeseca živi u nehumanim uvjetima pa umjesto tematske sjednice na koju su trebali pozvati odgovorne za obnovu od strane Vlade RH oni su organizirali vožnju autobusom kako bi obilazili što, koga i gdje. Nisu obišli niti jedno kontejnersko naselje, niti jednog stanovnika koji živi u nehumanim uvjetima. Sve to je bilo protustatutarno, protu poslovnički i protuzakonito. To njih nije briga jer im je to modus operandi desetljećima.

Da se brinu o starijim i nemoćnim onda bi za iste konačno sanirali Dom za starije u Petrinji, za koji su pompozno svi nakon potresa „naslikavali“ kod istog i obećali da će to biti „ogledni primjer“ brze obnove. Što je sa starijima i djecom koji 22 mjeseca nakon potresa žive u uredskim kontejnerima, koji nemaju sanitarni čvor, ni osnovne uvijete za život. Jesu to ti stari, koji ne mogu otići do liječnika i bolnice jer nemaju nikakav javni prijevoz ako žive na selima. Na koje škole misle, na one u kojima ravnateljica otuđuje naše novce, uzimaju iz usta naše djece, je li te škole ili sportske klubove.

Na samom početku sjednice ponovno su protu poslovnički izglasali nešto što i ni predsjednik Županijske skupštine nije znao što. Morala sam reagirati jer je propisano kako se sjednice vode i u kojem obliku. Ovo je ponovno predstavljanje njihove „moći“ i „sile“.

Predsjednik Županijske skupštine iznosi laži kada navodi da sam na početku sjednice započela igrokaz „na način da počinje vikati, štoviše urlati…“. Na video snimci Radio Banovine od 00:05:35 minute https://fb.watch/gsWEhYdOv1/ kreće moje pitanje i vidi se da sam na svom mjestu te moje i njegovo ponašanje. Apsolutno nisam povisila ton, a kamo li „urlala“. Kada me nisu mogli ušutkati, prekidaju sjednicu na pet minuta. Odlazim do govornice da dam izjavu za medije što mi predsjedavajući ponovno ne dopušta. Krećem do župana i on se diže od stola, govori da budemo civilizirani što potvrđujem i pitam „zašto se sprdaju sa građanima koji žive u nehumanim uvjetima, nemaju wc…“ Na to župan burno reagira i prijeteći govori „izađite van“, odgovaram „neću“, na što govori u stvarnosti „marš van“, a sad imamo „ajmo van“n na što odgovaram „a jeli… kriva plavuša, promiješao si nešto“ i odlazim… Sve navedeno u video obliku vidi se na video snimci Radio Banovine, na žalost u tom dijelu nema tona, na njihovoj audio snimci se točno zna komu govori župan i ja mu odgovaram.

Župan je tražio u dva navrata da nasamo razgovara sa mnom. Ključ razgovora bio je da ja izbrišem objavu sa svog FB profila jer on to nije rekao. Predložila sam da preslušamo snimke i ukoliko se utvrdi da sam krivo čula, javno ću se ispričati, a ako nisam da se on ispriča. Rekao je da ćemo poslušati snimke.

Nakon toga, u 13.18 sati, poziv na Viber od strane župana, jesam li još u hotelu. Ponovno da izbrišem objavu, da on nije to rekao, da ukoliko ne izbrišem morati će pokrenuti dalje i tužiti me. Preporučam tužbu. Na moj upit pa šta nećemo poslušati snimke, kaže nema snimki, da su mu svi rekli da taj dio nisu snimali.

Odgovorno tvrdim da predsjednik Županijske skupštine izmišlja i laže da se župan njemu obraćao jer je i sam župan u razgovorima sa mnom koje sam ovdje spomenula, rekao da mi nije rekao „marš van“ već „iziđi van“. Znači da se obraćao meni što potvrđuje i snimka i župan.

Koliko idu daleko da konstruiraju i puštaju snimku medijima nakon dulje od 24 sata od događaja govori sve. Mogu samo reći, mogli su i bolje.

Jedino tko je radio cirkus na sjednici to su vladajući jer mi nisu dali govoriti, jer su se njih 50tak verbalno nasrnuli na mene kada mi nisu dali dati izjavi medijima za govornicom, a naravno da su sebi dopustili. Isto što su umjesto tražene tematske sjednice, vozali se u autobusu. Jedino tko je neuljudan to je predsjednik Županijske skupštine što možete vidjeti na video snimci kada se obraćam, kada na aktualnom satu postavljam pitanje. To nije samo na ovoj sjednici već na svakoj drugoj.

Na svakoj svojoj snimci stojim iza svojih rijeci. Da, jesam rekla to što sam rekla i to je najmanje što mogu reći jer njihovo ponašanje je degutantno, nemoralno, o zakonitosti ne trebam niti govoriti jer je opće poznato u kakvoj su koliziji zakoni i pravomoćno osuđena stranka.

Još jedna ogromna laž predsjednika Županijske skupštine da se moja kolegica Lampert pred cijelom dvoranom ispričala se za moje ponašanje. Možete poslušati na snimci njen govor od 02:00:00 sata pa zaključite sami. Isto kao što je kao predsjednik skupštine poslao priopćenje sa „snimkom“ medijima i napisao „Snimka je dokaz istinitosti sadržaja ovog priopćenja, no sukladno Poslovniku nije dozvoljeno njezino objavljivanje“, što je ogromna laž.

Ne tražim javnu ispriku zbog silnih laži, kleveta i konstrukcija u njihovom priopćenju i vjerodostojnosti „snimke“ jer od njih ništa drugo niti ne očekujem. Oni su po društvenim mrežama (cijela vojska) u 24 sata toliko neistina, vrijeđanja, osuđivanja napisali da bi se knjiga mogla izdati.

Da me županovi postupci iznenađuju to moram priznati jer od svih njih njemu sam ipak malo vjerovala i nadala se da može bolje i poštenije.

Samo tražimo da postupe po našem novom Zahtjevu koji ćemo predati i sazovu sjednicu kakvu tražimo. Sjednicu na koju će pozvati sve relevantne i odgovorne za obnovu od strane Vlade RH.

Srdačan pozdrav,

Luca Gašpar Šako”