SMŽ na prvom mjestu u RH po broju pčelinjih košnica

U petrinjskoj Osnovnoj školi Mate Lovraka 11. listopada održan je „Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka“. Organiziran je u sklopu manifestacije „Školski medni dan“ koji, u suradnji sa školama, provode Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski savez. Cilj ove manifestacije je popularizirati pčelarstvo i potaknuti učenike i njihove roditelje na konzumiranje domaćeg meda, zdravog i hranjivog proizvoda iz hrvatskih pčelinjaka.

Učenici i nastavnici škole pripremili su prigodni program kojeg je pratila izložba radova učenika drugih razreda nakon čega su učenicima uručeni prigodni medni pokloni, a svim sudionicima poslužen je medni doručak – palačinke i čaj s medom.

Događaj su podržali predstavnici Grada, Županije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog pčelarskog saveza.

Ministrica Marija Vučković pohvalila je učenike i nastavnike OŠ Mate Lovraka za organizaciju programa i prezentaciju edukativnih materijala o važnosti meda za zdravlje. „Školski medni dan provodimo od 2018. godine i tijekom takvog dana, došli smo na ideju da se za učenike organizira edukativna izložba i Školski medni doručak. U sklopu toga naučili smo koliko su nam pčele važne i kako svi, počevši od sebe, moramo raditi na važnosti i značaju pčela za proizvodnju hrane i za očuvanje okoline i svijeta u kojem živimo.”

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Dražen Kocet podsjetio je tom prilikom na velike gubitke koje su pčelari na ovom području pretrpjeli u potresu, ali i činjenicu da je usprkos tome Sisačko-moslavačka županija po broju pčelinjih košnica i dalje vodeća u Hrvatskoj. „Stanje je na ovom terenu bilo jako loše nakon potresa. Veliki broj košnica smo izgubili, oko 6 tisuća, no akcijom Hrvatskog pčelarskog saveza i dobrih ljudi pomogli smo pčelarima da se vrate na „stare staze slave pčelarstva“. Ono što je bitno, pčelari proizvode ono što je zdravo, a što je najvažnije za našu malu dječicu.”

Na organizaciji „Mednog doručka“, petrinjskim je „Lovrakovcima“ čestitao i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.  Tom prigodom naglasio je kako se Sisačko-moslavačka županija nalazi na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj po broju košnica, a u pčelarstvo ulaže 210 tisuća kuna kroz potporu „Pomoć pri očuvanju pčelinjeg fonda“. „Ovakva manifestacija je značajna za razvoj svijesti o zdravoj prehrani i uvođenju meda u svakodnevnu prehranu, pogotovo kod djece. Manifestacija je značajna i za promociju naših pčelara, a u tome smo najbolji u Hrvatskoj, jer imamo oko 800 pčelara i 49.000 košnica. Sisačko-moslavačka županija će i ove godine subvencionirati kupnju nacionalne staklenke koja je vrlo važna našim pčelarima za plasman njihovog meda na nacionalno tržište, a sufinancirat ćemo i kupnju košnica.”

Podsjetimo, „Školski medni dan“ provodi se tijekom prosinca, povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. U četiri godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142.840 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 775 pčelara.

U ovoj se školskoj godini, uz ovu iznimku u Petrinji, planira obilježiti 7. prosinca.