Sjećanje na žrtve iz Baćina

U petak 21. listopada obilježena je 31. godišnjica stradanja civila Pounja, čija su tijela ekshumirana u proljeće 1997. godine iz masovne grobnice u Baćinu, naselju na području općine Hrvatska Dubica.

Ova tužna obljetnica, sjećanje na žrtve bezumlja i pokušaja zatiranja hrvatskog naroda u Pounju, okupila je uz stanovnike Baćina, djecu OŠ „Ivo Kozarčanin“ Hrvatska Dubica, predstavnike Generalskog zbora, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnike policije i jedinica lokalne samouprave.

Izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora tom je prilikom bio župan Ivan Celjak, izaslanik Predsjednika RH bio je brigadir Stjepan Žinić, a izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović, dok je u ime Sisačko-moslavačke županije počast žrtvama odao je zamjenik župana Mihael Jurić.

Župan Celjak je u svom obraćanju naglasio značajnu ulogu hrvatskih branitelja, „najvećih junaka u hrvatskoj povijesti“, ali i tugu zbog žrtava, staraca, žena i djece koja nisu nikome ništa skrivili ni učinili. U Baćinu se izmjenjuju osjećaji ponosa i tuge, rekao je župan: „Ponosa na hrvatske branitelje, koji su nam osigurali samostalnost i neovisnost, koji su zaustavili ubijanje djece, djevojaka, mladića, staraca, protjerivanje Hrvata iz domova, uništavanje naših domova. Osjećaj tuge javlja se zbog ubijene djece, staraca, hrvatskih branitelja, uništenih domova, protjeranih obitelji.

Kad razmišljamo o vremenima strahota pitamo se tko su ljudi koji su nam nanosili takvo zlo, uvijek na kraju dođemo do istog zaključka: Zli ljudi!

I danas, kad obilježavamo ovaj strašan događaj, koji se dogodio u Baćinu, teško je suspregnuti osjećaje. Nismo zaboravili i nećemo zaboraviti. Teško je proživljavati ponovno one osjećaje koje su mnogi od nas ranije proživjeli, ali to je potrebno. Ne da bi mrzili, ne da bi se osvećivali, nego da ne bi dopustili da se takvo zlo ikad ponovi“, rekao je Ivan Celjak, koji je svoje obraćanje zaključio porukom hrvatskim braniteljima: „Hvala vam za Domovinu! A svim vašim prijateljima, suborcima, svima onima koji su izgubili živote na putu ostvarenja naše slobode, neka je vječna hvala i slava.“