Predstavljamo baku Maricu iz “Večere za 5 na selu”

Brojne Moslavke i Moslavci nedavno su imali prilike gledati „Večeru za 5 na selu“ snimanu u Moslavini. Među 5 zanimljivih kandidata mnogima je srcu prirasla ona najstarija, od milja nazvana baka Marica.

Vrijedna je to 74-godišnja žena iz Vidrenjaka koja je naciju oduševila svojom jednostavnošću, ali i kulinarskim specijalitetima. Od prikazivanja te emisije na malim ekranima gledatelji ju ne prestaju hvaliti na društvenim mrežama, a brojni članci napisani o njezinoj večeri, svako malo ju raznježe.

Cijeli život, za koji možemo reći da ju nije mazio, Marica Široki provela je radno, a i danas radi na gospodarstvu i unatoč svim poteškoćama, ne žali se. Između ostalog, cijeli je život, više od 50 godina kuhala po svadbama, pekla kolače i torte, a i danas rado to čini. No, sad kad je malo starija, ima manje obveza pa se mogla upustiti u sudjelovanje u tv emisiji. U životu je zahvalna Bogu što joj je u ovim godinama dao razum i zdravlje, a između ostalog i ljubav prema našoj Moslavini o kojoj rado piše, pa je i svoje goste dočekala prigodnim stihovima:

„Moslavino, moj najdraži kraju,

mislim da za tebe sad posvuda znaju.

U utrobi zemlje naše, nafte, plina ima

zato si nam Moslavino ti poznata svima.

Prostrana su naša polja gdje u ljeto zlatno žito se talasa,

dok u šumi ševa peva i sveg glasa.

Na obroncima pitome nam gore zlatno grožđe i jabuka crvena, žuta zori,

a dole u nizini Ilova i Česma tiho, tiho žubori.“

Kaže, u show ju je prijavila unuka Matilda, koja joj je uz kćer najveća podrška u toj priči, a posebno ju je veselilo jer su njezine rođakinje, prijateljice i kume podržale to sudjelovanje.

Rado tako i nakon prikazivanja emisije, zbog koje joj kažu kako je „preko noći postala poznata“ svojim finim domaćim likerima i slasnim gibanicama časti društvo i prisjeća se Na kraju još vrijedi spomenuti svojeg djetinjstva koje je provela u susjednom mjestu Okoli, udaje, života sa svojim voljenim suprugom, a potom i posljednjih 28 godina koje je provela uz svoju djecu i unuke, ali i svojih predaka koji su u ovaj kraj došli iz Hrvatskog zagorja. Osim toga, rado dijeli i svoje recepte, a posebice one koji su bili kušani u spomenutoj emisiji.

Uz domaći sir, šunku i kobasice tako je za predjelo servirala i popečke od tikvica.  Za njih su vam potrebne: 2 tikvice, 2 jaja, malo soli i bibera,5 dkg domaćeg špeka,7 dkg tvrdog sira (domaći kravlji, polusuhi) i 20 dkg kukuruzne krupice.  Postupak: Naribati tikvice, dodati jaja, sol i biber, sve promiješati da se dobije kompaktna masa, zatim dodati špek, sir i na kraju kukuruznu krupicu. Prži se u vrućoj domaćoj svinjskoj masti na sljedeći način: velika šeflja za juhu uroni se u mast i napuni vrućom masti do 1/3, smjesa se stavlja unutra, sa žlicom se prelijeva odozgora s mašću dok se lagano ne digne i odvoji od šeflje, a zatim se istrese u vruću mast. Na taj način svi popečci su jednaki, okrugli.

Za glavno jelo pripremila je „Ludinski oblizek“. Riječ je o svinjskim kotletima u umaku od šampinjona sa domaćim vrhnjem, dizanim knedlima kuhanim na pari uz koje je poslužila zelenu salatu i cherry rajčice.

Svinjski kotleti: 10 svinjskih kotleta marinira se u soli, češnjaku i mješavini začina cca 3 sata. U tanjur za kotlovinu (ili tava na peći)stavi se svinjska mast, dobro zagrije suhim drvima, kotleti se peku dok lagano ne porumene. U međuvremenu, ostatak marinade pomiješa se sa cca 0,5 l tople vode, uz dodatak bibera. Po potrebi se doda još vode i peče dok kotleti ne omekšaju.

Za dizane knedle potrebno vam je: 1 kockica svježeg kvasca, ½ žličice šećera, ½ žličice soli, 1.5 dl toplog mlijeka, 1 jaje, 1 žlica ulja te ½ kg brašna (pola oštrog, a pola glatkog).

Postupak: Pomiješati razmrvljeni kvasac, malu žličicu šećera i 1/2 dl mlijeka. Ostaviti da se digne. Uliti u brašno, dodati ostale sastojke i zamijesiti tijesto. Po potrebi dodati mlijeka, tijesto ne smije biti tvrdo.  Ostaviti da se diže cca 1 sat. Razvaljati na debljinu prsta i rezati velikom čašom ili okruglim kalupom za krafne. Kuhati na pari oko 5 minuta.

Za umak od šampinjona potrebno vam je: 2 glavice crvenog luka, 3 čena češnjaka, svinjska mast, 60 dkg šampinjona, 2 dl domaćeg vrhnja, 2  žlice oštrog brašna, malo peršuna, sol, biber i 2 dl vrele vode.

Postupak: Luk dinstati na svinjskoj masti dok ne postane staklast, dodati češnjak i šampinjone izrezane na tanke kriškice, dodati sol i biber, prodinstane zaliti sa vrelom vodom, kratko prokuhati, brašno razmutiti u vrhnju i sve zajedno  dodati u šampinjone, kada je gotovo dodati peršun. Na kraju se u gotove šampinjone ulije umak od pečenja kotleta.

Za desert je Marica poslužila „Bijele kotače stale pod granom“, odnosno kolač poznat pod nazivom „Mačje oči“, a koje njezina obitelj obožava.

Što se tiče tijesta, riječ je o klasičnom biskvitu od 6 jaja s kakaom,  dok su za kremu potrebna: 2 cijela jaja, 1 dl mlijeka, 15 dkg šećera, 3 rebra čokolade, 20 dkg maslaca te 4 banane.

Postupak: Ispeći biskvit, zarolati ga i ostaviti da se ohladi, od mlijeka, čokolade, šećera i maslaca napraviti kremu, hladnu premazati preko biskvita, dio kreme ostaviti za premazivanje izvana, sa krajnjih strana biskvita uzduž složiti dvije banane s lijeve i dvije s desne strane, zarolati kao duplu roladu. Premazati sa ostatkom kreme, ukrasiti….  Poslužiti hladno.

I na kraju, vrijedi spomenuti, da iako je cijeli život proživjela na selu, uspješno je završila i školu u Kutini, te je tako i spoznala važnost očuvanja lokalnog govora koji njeguje i danas. Nadamo se da će njezine pjesme i zanimljive životne priče, baš poput večere, ugledati svjetlo dana i da će jednom biti zabilježene i objavljene za generacije koje dolaze i koje od nje imaju što naučiti.

„Kad u polju, kući radim,

kad u vrtu plijevim, sadim,

ja u glavi pjesme stvaram,

ako vam se ne sviđaju ja se s time ne zamaram!“

Više o popularnoj baki Marici saznajte večeras od 18:15 sati u emisiji “Sva lica žene”.