Osigurani dodatni termini za besplatne UZV preglede

Zbog velikog interesa za besplatne UZV preglede u sklopu preventivne akcije organizirane u povodu Mjeseca borbe protiv raka dojke, odnosno Ružičastog listopada, Sisačko-moslavačka županija uspjela je osigurati dodatne termine kako bi se akcijom obuhvatio što veći broj žena. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće, stoga se svake godine u listopadu kroz razne javno zdravstvene akcije nastoji ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke, najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj. 

Sve zainteresirane žene za preventivne preglede mogu se prijaviti svaki radni dan od 9.00 do 13.00 sati do 20. listopada ove godine na mobilni telefon 098/322- 705. 

U Domu zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Kutini osigurani su dodatni termini.

Dva dodatna termina osigurana su i u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača.

Pregledi će se provodit i u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić gdje su također osigurani dodatni termini.

Dr. Dejan Čanak ističe kako se u bolnici kontinuirano tijekom cijele godine pridonosi prevenciji karcinoma dojke radeći mamografske preglede, a do 12. listopada ove ih je godine učinjeno 1581 – samo u kolovozu 217, a u rujnu 350.  „Ukoliko radiolog pri očitanju mamografije uoči promjenu u dojci – ženu zove na žurni UZV pregled koji sam i odradi. Osim toga, svakog 25. u mjesecu za sljedeći mjesec otvara se najmanje 120 UZV termina za UZV dojki i štitne žlijezde koji su namijenjeni potrebitima“, pojašnjava dr. Čanak.

Za ruralna područja osigurat će se i dodatni termini preventivnih pregleda mobilnim mamografom, i to 14., 15. i 16. studenog, o čemu će se pravovremeno dostaviti raspored po područjima. Inače, preventivni mamografski pregledi (mamografska snimanja u mobilnom mamografskom vozilu) provodili su se u lipnju i rujnu ove godine. U lipnju se pregled provodio za područje Gline tijekom dva dana (13. i 14. 6.), a obavljeno je 84 pregleda. U rujnu se pregled provodio za područje Hrvatske Kostajnice tijekom dva dana (12. i 13. 9.), a obavljeno je 99 pregleda.

„Ovom akcijom želimo potaknuti što više žena da se odazovu na besplatne mamografske preglede, i drago nam je vidjeti da su se prvi osigurani termini popunili. Svjesni važnosti redovitih dijagnostičkih pregleda i činjenice da doslovno spašavaju živote, potrudili smo se svi zajedno u sustavu, u suradnji s liječnicima osigurati dodatne termine“, poručio je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

„Ponavljamo, sve zainteresirane žene za preventivne preglede mogu se prijaviti svaki radni dan od 9.00 do 13.00 sati do 20. listopada ove godine na mobilni telefon 098/322-705.“ – naglašavaju iz Sisačko-moslavačke županije.