OŠ Zorke Sever svečano obnovila status Eko- škole, proslavila Dan učitelja te otvorila senzornu sobu

U Osnovnoj školi Zorke Sever 5. listopada održan je svečani program podizanja Zelene zastave povodom obnavljanja statusa. Uz ovaj program obilježen je i Svjetski dan učitelja, te je održan i Projektni dan- Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje uz temu Tradicija Moslavine, a što se izvrsno uklopilo u moto škole „Njegujmo tradiciju – gradimo budućnost“.

Svečanosti su, između ostalih gostiju, nazočili sisačko- moslavački župan Ivan Celjak i gradonačelnik Popovače Josip Mišković, kao i ravnateljica NPB Dr. Ivan Barbot Marina Kovač sa suradnicom Josipom Kurtović, ravnateljica Dječjeg vrtića Popovača Andreja Zeman, etnologinja Slavica Moslavac  te vlč. Marijan Štingl, upravitelj župe sv. Antuna Padovanskog Voloder. Dobrodošlicu gostima izrazila je ravnateljica škole Zvjezdana Martinec, dok ih je s aktivnostima vezanima uz Projektni dan te s obnovom statusa Eko-škole upoznala koordinatorica Eko-škole Valentina Abramović Andlar.

Na samom početku, čestitajući učiteljima njihov dan, župan i gradonačelnik, zahvalili su im na trudu, ljubavi i energiji koju ulažu obavljajući ovaj iznimno odgovoran posao prenoseći znanja i vještine koja će djeca nositi cijeli život. Također, izrazili su i srdačne čestitke na uspješnim aktivnostima i trudu kojeg su učenici i učitelji i ravnateljica uložili u provedbu eko- programa usmjerenog na ekologiju, zaštitu prirode i okoliša, te pripremu bogate izložbe u sklopu Projektnog dana.

Iako je ova škola otvorena 2018. godine, 2020. je stekla status Eko-škole i sada je imala prilike po prvi puta obnoviti ovaj status. Status Eko-škole u današnje vrijeme otvara vrata u svijet te govori o suvremenosti škola koje promišljaju o boljoj budućnosti u kojoj će se naši najmlađi osjećati sigurno te uživati u svim dobrobitima koje nam poklanja priroda, naglasio je tom prilikom, čestitajući im obnovu statusa, župan Ivan Celjak.

„To znači da učenici u Osnovnoj školi Zorke Sever uče o prirodi, o okolišu, potrebi zaštite prirode i da svatko od nas svaki dan učini samo jednu stvar za zaštitu prirode, to je  nama malo, a za prirodu, za našu zemlju, učinili bi puno. Sa zelenom zastavom i Eko-školom povezujemo i Dane kruha. Važno je da učenici znaju kako nastaje kruh, koji su plodovi naše zemlje, kao i koliko je važno voditi brigu i o zaštiti okoliša, ali isto tako danas naši učenici  uče i o ekološkoj poljoprivredi i vrlo smo ponosni na sve ono što se radi u ovoj osnovnoj školi.“ – rekao je župan.

Danas se program Eko-škole provodi u više od 70 zemalja i obuhvaća više od 60.000 škola, te je Grad Popovača ponosan što ova škola, baš kao i ostale dvije odgojno-obrazovne ustanove na području Grada, uspješno nosi i obnavlja ovaj status, naglasio je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

„Čestitam učiteljicama i učiteljima te ravnateljici ove škole koji su zaista pripremili lijep program u kojem su prikazali, ne samo u znanje naših učenika, već i našu moslavačku tradiciju. Ovdje je uloženo puno truda, rada i znanja, ali to je samo dokaz da djeca znaju biti kreativna uz pomoć svojih učitelja.“ – istaknuo je gradonačelnik.

Ovoj svečanosti doprinijelo je i otvorenje senzorne sobe za učenike u posebnim razrednim odjelima i odgojno-obrazovnim skupinama. Više o njezinoj važnosti rekla je ravnateljica Zvjezdana Martinec, dok je čast otvorenja pripala županu Ivanu Celjaku.

„Imamo 28 učenika koji se nalaze u 3 posebna razredna odjela i 3 odgojno-obrazovne skupine i senzorna soba jako puno znači, posebno za učenike koji se nalaze u skupini autista, ali svi učenici koje se nalaze u tim odjelima će koristiti senzornu sobu.“ – napomenula je ravnateljica.

Senzorna soba uređena je sukladno potrebama učenika kako bi im boravak u ovoj školi bio u potpunosti prilagođen i ugodan. Opremljena je stupom sa svjetlom, interaktivnim kutnim elementom za sjedenje, držačem za stup sa svjetlom, tepihom s led zvijezdama, mini led projektorom za tepih, svjetlećim diskovima, svjetlećim led oblucima sa stalkom, diskom za balansiranje na napuhavanje, bazenom za loptice s 4 stranice, penjalicama za bazen uz loptice za bazen, senzornim zidom, senzornim umetaljkama, tatami spužvama za pod, samoljepljivim staklima za zid, šatorom, didaktičkim igrama i pomagalima.
Sredstva i za ovaj dragocjen projekt za učenike s područja Popovače, osigurala je Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, u ukupnom iznosu od 45.000 kuna.