Održan 38. Susret likovnih stvaralaca HSK

Čak 25 udruga i više od 100 autora i uzvanika iz raznih krajeva Lijepe naše susrelo se 22. listopada 2022. u Zaboku na 38. Susretu likovnih stvaralaca kojim je zatvorena prateća izložba. U programu Susreta u Gradskoj galeriji Zabok proglašeni su ovogodišnji laureati kojima su pripale nagrade HSK-a za likovna i umjetnička dostignuća, a odabranim i pohvaljenim autorima dodijeljena su Priznanja i Pohvalnice HSK-a.

Tradicionalna prateća izložba izložba Susreta u postavu od 20. rujna do 22. listopada 2022. predstavila je u Gradskoj galeriji Zabok čak 107 autora iz gotovo cijele Hrvatske s izvrsnim radovima u različitim tehnikama – od olovke, pastela, akvarela, tuša, akrila i ulja na platnu pa sve do kombiniranih tehnika i radova u mediju skulpture i keramike.

Izložba je rezultat godišnjeg likovnog natječaja Hrvatskog sabora kulture, a izloženi radovi odabrani su u konkurenciji od 289 prijavljenih radova.

Među izloženim radovima našla se i nekolicina s područja Moslavine. Riječ je o radovima Ane Januš „Boje zagore“, Marijana Sekovanića „Bakin stolac“ i Borislava Tutića „Voće i crvene ruže“ iz Likovnog društva „Moslavački krug“ Popovača, te Dajane Budovac „Lice smaragda“, Danijele Makoš Repaja „Male glave usred trave“, Jadranke Del Ponte „Nestati čekajući glazbu“, Marije Pukec Žigić „Mašine želje“ i Marije Milošević „Splav meduze“ iz Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“. Za sudjelovanje na Susretima spomenuti su umjetnici i udruge dobili prigodna priznanja.

38. Susret likovnih stvaralaca prigodnim je riječima otvorila Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, a Susret je svojim dolaskom uveličao i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek. Srdačnu dobrodošlicu u Zabok i Gradsku galeriju uzvanicima je zaželila voditeljica Galerije Bojana Birač, a program Susreta vodila je Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a.

Za izbor radova koji su bili izloženi u Gradskoj galeriji Zabok zaslužne su članice Povjerenstva ovogodišnjeg likovnog natječaja Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja i akademska slikarica Aleksandra Goreta, koje su se u programu Susreta osvrnule na natječaj i dosege hrvatskog likovnog amaterizma te proglasile ovogodišnje laureate – dobitnike nagrada HSK-a za likovna i umjetnička dostignuća.