Međunarodna štafeta „Running Out Of Time“ prošla kroz Moslavinu

Osnovna škola Ludina, Tehnička škola Kutina i Dječji vrtić Kutina, kao Eko škole, odazvale su se pozivu Udruge Lijepa naša te su se priključile međunarodnoj štafetnoj utrci „Running Out Of Time“.

Tisuće trkača i biciklista sudjeluje u ovoj utrci kako bi 7767 km dugom rutom, koja prolazi kroz 18 zemalja, od Glasgowa u Škotskoj do Sharm el-Sheikha u Egiptu, prenijeli štafetu s klimatskom porukom mladih upućenu svjetskim čelnicima koji će se okupiti na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Štafeta je počela 30. rujna, traje 38 dana, a 19. listopada oko 21 sat došla je na školsko igralište u Veliku Ludinu, te tako započela 445 od 732 dionice ove utrke. U pratnji učenika donijela ju je Danijela Horvat iz AK Sljeme.

Svečanom dočeku prethodilo je otvorenje prigodne izložbe u holu škole. Naime, ove se školske godine u Velikoj Ludini slavi 150 godina školstva, a budući da ova ustanova ima bogato iskustvo u provedbi Erasmus projekata, kartu s posjećenim zemljama, kao i mnoštvo fotografija i digitalnih sadržaja svi su okupljeni imali prilike razgledati, ali i saznati kako je od 2014. godine ova škola, s ugovorenim iznosima, putem Erasmus projekata ostvarila  vrijednost od milijun eura.

Također, u programu je bilo upriličeno i predstavljanje eko projekata škole te Učeničke zadruge „Jabuka“ koja je tom prigodom prezentirala i svoje proizvode, a glazbenim su izvedbama događaj oplemenile članice pjevačke skupine KUD-a „Mijo Stuparić“.

U nastavku, preko dionice 446 koja je prolazila kroz središte Popovače, štafetu je na dionici 447 kod crkve sv. Nikole Tavelića u Repušnici preuzela ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina Sandra Todorov, a potom je nositelj štafete na dionici 448, od Trga Franje Tuđmana u Kutini do željezničke stanice Ilova nosio nastavnik tjelesnog odgoja Tehničke škole Kutina Svebor Crnojević.

Tijekom noćnih sati štafeta je preko Lipovljana, Novske i Rajića izašla iz naše županije, a iza podneva će izaći i iz Republike Hrvatske. Štafeta se u Hrvatskoj kreće od Bregane do Slavonskog Broda kroz 34 dionice.