Petrokemija – važna tema županijskog aktualca

U okviru 10. sjednice županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije održan je Aktualni sat na kojem je riječi bilo o mnoštvu važnih tema.

Vijećnica Ljiljana Lampert (MOST) postavila je tako pitanje vezano za kutinsku Petrokemiju. Podsjetila je kako su postrojenja u zastoju od ožujka te da je budućnost kutinske Petrokemije neizvjesna, stoga je pitala je li župan nešto poduzeo da Petrokemija dobije povlaštenu cijenu plina kojom bi proizvodnja mineralnih gnojiva bila prihvatljiva za Petrokemiju, ali i za poljoprivredu.

Govoreći o Petrokemiji, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je kazao kako je ta kompanija najveći i najvažniji gospodarski subjekt u našoj županiji. „Ja sam imao priliku susresti se s najvećim gospodarstvenicima s područja Sisačko-moslavačke županije i razgovarali smo nekoliko sati o svim preprekama s kojima se oni susreću i mogućim rješenjima. Što se tiče Petrokemije i što se tiče energenata, Vlada Republike Hrvatske je donijela paket od 21 milijardu kuna, na temelju tog paketa olakšano je poslovanje gospodarskim subjektima, funkcioniranje javnih ustanova koji troše energente i naravno život naših sugrađana. Što se tiče Petrokemije, o tome ćemo sigurno razgovarati još. Dogovorili smo sastanak početkom listopada, načelno s gospodarstvenicima, a između ostalih gospodarstvenika na tom sastanku će sigurno biti i predstavnici Petrokemije i naravno da ćemo razgovarati s njima o preprekama i mogućim rješenjima tih prepreka. Nažalost, sustav Petrokemije nadilazi Sisačko-moslavačku županiju i na taj sustav mi kao županija ne možemo puno utjecati na procese koji se odvijaju u Petrokemiji“, kazao je župan.