„Mama budi zdrava – Ružičasti listopad“

U prostoru OŠ Mate Lovraka u Petrinji 28. rujna održana je konferencija kojom je obilježen početak provođenja Nacionalnog projekta „Mama budi zdrava – Ružičasti listopad“ 2022.

Događaju su, uz ostale goste, nazočili zamjenik župana Mihael Jurić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Robertina Štajdohar.

S ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju udruga SVE za NJU je osmislila ovaj projekt i provela ga prvi put 2017. godine u Glini. Tijekom proteklih godina projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Projekt se provodi se u cilju osvješćivanja žena o brizi za vlastito zdravlje. Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti što značajno smanjuje šanse za izlječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje i stoga i je osmišljen ovaj projekt u kome djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potaknuli na redovitije kontrolne preglede.

Na ovom nagrađivanom projektu ove će godine sudjelovati preko stotinu osnovnih i srednjih škola, odnosno 40 tisuća učenika diljem Hrvatske.

Na području Sisačko-moslavačke županije projekt će provoditi Učenički dom Kutina, osnovne škole iz Petrinje, Gline, Novske, Hrvatske Dubice, Dvora i Hrvatske Kostajnice te Srednja škola Viktorovac. Cilj je projekta senzibilizirati učenike o važnosti zdravlja, te potaknuti njihove majke na pravovremene kontrolne preglede.