Spaljivanje otpada na otvorenom prostoru zabranjeno do 31. listopada

Od 1. lipnja do 31. listopada na snazi je  Odluka o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru odnosno zabrana paljenja vatre kako bi se spriječilo nastajanje i širenje požara na poljoprivrednim površinama, zaštićenim dijelovima prirode, šumama i šumskim zemljištima, gradskim parkovima, okućnicama i svim ostalim otvorenim prostorima.

Ministarstvo unutarnjih poslova moli sve da ukoliko uoče požar žurno obavijeste vatrogasce na brojeve 193 ili 112, jer upravo brza dojava omogućuje pravovremeni izlazak vatrogasaca na intervenciju te učinkovitije gašenje požara, manju materijalnu štetu, nižu cijenu troškova vatrogasne intervencije, potrebu za angažiranjem manjeg broja vatrogasaca i na kraju, manju mogućnost za potencijalne neželjene posljedice.

Unatoč apelima koji se svakodnevno upućuju, 2. kolovoza oko 13:20 sati, na popovačkom području, u ulici Trnovka došlo je do požara trave u blizini vikendice.

Kako ističu iz DVD-a Popovača, srećom nije bilo jakog vjetra, a trava je bila niska i redovito košena. Brzim izlaskom i točnom informacijom dojavitelja lokacija je brzo pronađena iako je riječ o terenu koji je izrazito nepristupačan većim vozilima, te je požar ugašen korištenjem naprtnjača.

Podsjetimo, u navedenom razdoblju, dakle, od 1. lipnja do 31. kolovoza, sukladno Zakonu o zaštiti od požara, osobe koje izazovu požar na otvorenom prostoru kažnjavat će se novčanim kaznama od 15.000,00 kuna do 150.000,00 kn ili kaznom zatvora do 60 dana.