Gradsko vijeće Popovače održalo 13. sjednicu

Gradsko vijeće Popovače 21. srpnja održalo je svoju 13. sjednicu, posljednju prije ljetne stanke.

Kao i svaka, započela je aktualnim satom, a potom je jednoglasno usvojen i Skraćeni zapisnik s prošle radne sjednice, a potom je jednoglasno donesena i Odluka o imenovanju Parka u naselju Voloder „Parkom Damira Kumpara“. Kako je pojasnio gradonačelnik Josip Mišković, imenovanje ovog Parka rezultat je inicijative Mjesnog odbora Voloder. Riječ o poginulom hrvatskom branitelju iz tog mjesta, a čija je obljetnica pogibije uskoro, na prvi dan Oluje. Ona će se ove godine, zbog samog imenovanja Parka, u Voloderu svečano obilježiti. Predsjednik Mjesnog odbora Danijel Sučija zahvalio je vijećnicima i predstavnicima Grada na podržavanju ove inicijative.

U nastavku je jednoglasno donesena i Odluka o proglašenju statusa nerazvrstane ceste za Mučnjakovu ulicu. Kako je pojasnio gradonačelnik uz ovu se cestu veže i jedan sudski spor, a cilj Grada je da se on okonča. Razlog tome je što je situacija na terenu u odnosu na stanje u katastru pomaknuto za nekoliko metara.

Na samom kraju vijećnici su s 8 glasova „ZA“ i 5 „PROTIV“ usvojili Izvješće o radu Vatrogasne zajednice Grada Popovače za 2021. godinu.

Vijećnike je s novim zapovjednikom gradske Vatrogasne zajednice upoznao predsjednik Zvonimir Kondres. Novi zapovjednik Branko Tišljar vijećnicima je potom prezentirao Operativno izvješće i Financijsko izvješće za prošlu godinu, a iz kojih je vidljivo kako je Vatrogasna zajednica poslovala sukladno zakonskim propisima, a stečena je i nova oprema te je nabavljeno i 5 kombi vozila.

„Vatrogasna zajednica Grada Popovače broji 14 DVD-ova od čega su tri Stožerna, Stružec, Popovača i Donja Gračenica. Ukupno je odrađeno 95 intervencija na području Grada, a što predstavlja povećanje s obzirom na prijašnja razdoblja kada je bilo između 65 i 75 intervencija.“ – rekao je Tišljar i dodao kako je Vatrogasna zajednica nažalost susreće s opadanjem broja operativnih vatrogasaca što je rezultat iseljavanja i migracija.

Vezano uz Financijsko izvješće pojasnio je kako su prihodi u prošloj godini iznosili gotovo 1 milijun i 250 tisuća kuna, od čega je Grad izdvojio 1,2 milijuna kuna, a oko 50 tisuća odnosi se na prihode iz drugih izvora. Rashodi su bili nešto  veći, na razini od 1 milijun i 310 tisuća kuna, a sama godina završena je s 1 milijun i 46 tisuća kuna na računu.

Gradonačelnik Josip Mišković i ovoga je puta naglasio kako su vatrogasci organizirana skupina na koje se građanstvo uvijek može osloniti te im je zahvalio na svemu što čine, a trenutno su izuzetno uključeni u aktivnosti vezane uz sprječavanje širenja bedrenice te svakodnevno na nekoliko lokacija po Lonjskom polju dostavljaju vodu za stoku.

U raspravi o ovim izvješćima sudjelovali su vijećnici Danijel Sučija, Katarina Uremović i Hrvoje Vuić iz HDZ-a te Andrija Riško (HSLS) i Rizo Mešić (SDP).

Vijećnici HDZ-a interes su iskazali za broj zaposlenih i njihove naknade, a na što je zapovjednik Branko Tišljar odgovorio kako nema zaposlenih, a naknade primaju samo predsjednik, tajnik, zapovjednik i njegov zamjenik. Također, zanimalo ih je i koliko je svaki pojedini DVD dobio novaca, a što će im biti odgovoreno i potkrijepljeno dokumentacijom pisanim putem. Interes su iskazali i za kapitalna ulaganja te sam postupak nabave vozila, kao i za korištenje službenih vozila. Na kraju, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Katarina Uremović istaknula je kako „vijećnici HDZ-a smatraju da su novci trošeni na netransparentan način i neće podržati izvješće“.

Vijećnik Andrija Ričko (HSLS) pohvalio je Vatrogasnu zajednicu koja je do sada uštedjela više od 1 milijun kuna, a sve s ciljem kako bi u narednom razdoblju uz pomoć donatora uspjela nabaviti novo kombinirano vozilo za potrebe DVD-a Popovača. Vijećnik Rizo Mešić (SDP) naglasio je kako se ne slaže s tim da se nije poslovalo transparentno budući da u radi Zajednice sudjeluju predstavnici svih DVD-ova.

Tijekom aktualnog sata vijećnici su i ovoga puta iskazali interes za brojne teme: bedrenicu, fizikalne terapije, radove u centru Grada, javnu rasvjetu, sanaciju prometnica, rad kompostane, kao i niz drugih komunalnih i pravnih problema.