Centar Popovače poprima novu vizuru

Centar Grada Popovače polako poprima novi izgled. Trenutno je u tijeku realizacija brojnih investicija, kako onih privatnih, tako i gradskih. Među njima svakako vrijedi izdvojiti rekonstrukciju i dogradnju Robne kuće.

Da radovi idu vrlo dobrom dinamikom potvrdio je zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić: „Čak i druge građevinske firme koje nisu uključene u projekt nadogradnje Robne kuće i njezinu obnovu komentiraju da radovi stvarno idu brzo i efikasno i vjerujem da će se to završiti do predviđenih rokova. U svakom slučaju u zgrada već poprima nekakav završni oblik. Ljude dosta muči vijećnica, za koju možemo reći da strši van. Znači to će biti vijećnica u stilu amfiteatra, klupe odnosno sjedalice će biti stepenaste. Njezinim uređenjem prostor stare vijećnice će se iskoristiti za povećanje prostorija Knjižnice  i čitaonice, a sve kako bi pružili nove sadržaje našim građanima, a posebice djeci i mladima. Što se tiče prostora imat ćemo tri jedinice unutar iste zgrade. Kat koji se sada gradi bit će uređen za prostore nove Gradske uprave i bit će u vlasništvu Grada. Dakle, kupljena je ta cijela etaža i recimo polovica srednje etaže ili prizemlja, dok će se u toj drugoj polovici nalaziti kafić ili restoran. Tu postoji mogućnost najma, a za nekoga tko je zainteresiran postoji mogućnost da u dogovoru s investitorom, a to je Lonia, dogovori da se prilikom završnih radova poduzmu radnje koje bi bile zadovoljavajuće pri samom uređenju. Također, u toj zgradi još u suterenu, odnosno podrumu, imamo i novouređenu i proširenu trgovinu, a koja zadovoljava potrebe građana. Dakle, zaključiti možemo kako radovi idu i brže od očekivanog i svi smo zadovoljni s tim. Do idućeg Dana grada, kao što smo planirali,  Gradska uprava bi se trebala useliti u te nove prostore.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika i dodao kako će se uskoro, čim to radovi na dogradnji i uređenju Robne kuće dopuste, krenuti i s uređenjem Trga te izgradnjom novih parkirališnih mjesta.

Također, u samom centru, na Športskom parku Moslavac grade se i nove Svlačionice.

„One napreduju iz dana u dan. Svakako probleme stvara ovo povećanje cijena građevinskog materijala i to će na kraju možda utjecati i na uvećanje cijene samog objekta. To ovisi o završetku radova, da li će biti probijeni rokovi koji su zadani ugovorom, a ako hoće, Grad u tom slučaju ne može snositi posljedice. Naime, ako je cijena do dogovorenog datuma izvođenja radova bila dogovorena prije tog povećanja cijena, u tom slučaju nema posljedica za Grad, a budući da je rok izgradnje kroz tri proračunska razdoblja, odnosno radovi su počeli još prošle godine, ne ulazimo u to povećanje cijena.“ – pojasnio je zamjenik gradonačelnika.

Što se tiče ovog objekta, riječ je armaturnoj konstrukciji, gotovo bez zidarskih radova, a koja će zadovoljiti potrebe nogometaša, posebice djece koje je dosta u Popovači. „Nastojimo osigurati čim kvalitetniji prostor za buduće generacije, tako da se i škola nogometa može odraditi na način koji se spada, ali i da se druge sportske organizacije mogu koristiti tim prostorom. Znači sada sa završetkom mosta dobit ćete nekakvu logičnu cjelinu, imat ćete ogroman sportski park koji će uključivati sportske terene Osnovne škole Zorke Sever, koji će vrlo vjerojatno isto biti dostupni za najam, riječ je o vanjskim terenima, imat ćete dvoranu te Svlačionice na jednom mjestu. Kad se dovrši izgradnja mosta i pješačkog prijelaza preko Jelenke dobit ćete jednu zavidnu cjelinu i to će otvoriti onda mogućnosti što sam i napomenuo i za druge sportske organizacije. Svlačionice su projektirane po svim najnovijim standardima HNS-a i zadovoljavaju uvjete do 2. HNL.“ – istaknuo je Miklaužić.

Kako je pojasnio zamjenik gradonačelnika, još postoji otvoreno pitanje starih svlačionica. „Pretpostavljamo da ćemo ih rušiti, ali nismo još tu 100% sigurni, budući da uvijek postoje ideje i potrebe naših sportskih udruga.“ – rekao je.

Također, osvrnuo se i na suradnju s Hrvatskim vodama uz pomoć kojih će se graditi šetnica koja bi se smjestila uz novu prometnicu, a koja bi zadovoljila potrebe građana za rekreacijom. Naime, veliki broj građana Popovače u večernjim satima  radi tzv. bolnički krug, a nova bi šetnica s popratnim sadržajima, a koja bi se prostirala od starog mosta preko Jelenke do Sportskog parka, upotpunila potrebe građana.

Na kraju vrijedi spomenuti i izgradnju već spomenutog mosta preko vodotoka Jelenska. Riječ je o investiciji vrijednoj 4,5 milijuna kuna, a koju će izvoditi  tvrtka GEOTEHNIKA d.o.o.. „Radovi idu i bolje od očekivanog jer je slučajno zbog odustajanja prvotno izabranog izvođača radova izabran drugi, a koji je svu opremu imao u Kutini budući da je tamo nedavno radio na mostu preko Kutinice. Dakle, uskoro bi most trebao biti završen, a što će nam omogućiti i početak posljednje faze izgradnje spojne ceste Sisačka-Kolodvorska.“ Raspon mosta iznosi 22,55 m, ukupna duljina mosta je 30,90 m, a ukupna širina mosta iznosi 15,20 m.