Održana Županijska smotra malih vokalnih sastava

U Pučkom otvorenom učilištu u Novskoj, 4. lipnja,  održana je  Županijska smotra malih vokalnih sastava. 8 pjevačkih skupina:  Ženska klapa „Kolapjanke“, KUD „Mijo Stuparić“, Pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“, KUD „Sunjanka“, Pjevačka skupina „Kraluž“, Vokalna skupina “Rusalke“, Vokalni ansambl „Petrusice“, te Ženski vokalni ansambl „Kutinske dunje“, prema riječima Tomislava Habulina, selektora Hrvatskog sabora kulture, predstavilo se u najboljem svjetlu.

„Nakon dvije pandemijske godine kada su nam izostale brojne smotre vidjelo se da su svi izvođači imali osjećaj želje za izvedbom i to je ono što i inače treba biti prisutno na sceni. Čestitam svima na trudu i radu jer ono što je prezentirano, lijepe su, kvalitetne i vrijedne stvari. No, ono što me malo smeta, većinu sastava zahvatio je fenomen klapskog pjevanja, to nije loše, ali treba ipak znati gdje smo, odnosno treba cijeniti lokalnu tradiciju i identitet.“ – rekao je Habulin te dodao kako je u glazbenom smislu ima jako malo zamjerki, ali sve se to može uz predan rad lako ispraviti.

Na kraju je zaključio kako su se vokalno najbolje istaknule Ženska klapa „Kolapjanke“ iz Siska te Vokalna skupina „Rusalke“ iz Kutine, a kojima je savjetovao da na držanoj smotri nastupiti u narodnim nošnjama, koje su također iznimno važne u cjelokupnoj prezentaciji na sceni. 

U ime župana Ivana Celjaka nazočne je pozdravila, a sudionicima čestitala njegova izaslanica, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Marija Kušmiš.

Također, nastupe je pratila i predsjednica Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić. Uz čestitku svim sudionicima na prekrasnim izvedbama koje su podarili publici, a koje su pokazale bogatstvo Sisačko-moslavačke županije koje treba njegovati i ponosno izvoditi, izrazila je i zadovoljstvo budući da nakon svih nedaća, pandemije i potresa koji je zahvatio našu županiju, volje i želje za čuvanjem tradicije još ima.

Smotra je organizirana od strane Zajednice, a domaćin je bio KUD „Šubić“, a događaj je realiziran uz pomoć Hrvatskog sabora kulture, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, medija Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije.